sâmbătă, 1 decembrie 2018

CDXC. U DENE NA SVETI ANDREA, ÁPOSTOL


(Na 30 november)

       Kâs nauk. Sveti Andrea idin ud dvanajsete apoštole, ij bil brat na sv. Pétar i učenić  na sv. Iván Kraštitelj. Sled smraćta Isusva nájparenj na židvete ij navisteval evanjélitu I ud tej mlogu prugonstvu ij pátil. Sétne vâz pagânete ij utišal, da gji preubrášte na krastjánskata veta. Kâtu ij stignal u váruša  Patras u daržávata Achája, rimsćija  vladár Eneas gu ij silil, da napusni krastjánskata vera i da alduva na kriviti bogve. Sv. Andrea mu udguvoril: “Ás kátadenj alduvam prečistu Jágne na Boga sâtmožnija, čije presvetu telo sât nárud blaguva i Jágnetu pá čitavu i žuvu ustáni.” Vladáre  na to gu ij udsâdil, da se propni. Sv. Andrea već ud deléku sas slédnite hurti ij puzdrável križa: O sveti Križ, détu već udkole sam te čekal, détu taj sarcnu sam te milval, taj brigosnu trasil: zami me ud horata i združi, me sas unuguzi, koj na tebe ij umrel zarad mene.”
Dvádni ij sedel propnat na križa i naučeval náruda. Kâtu na tréćija denj sa šteli da gu snejat ud križa, sv. Andrea taj ij molil: “Nide ustáva, o Isuse, da me snejat ud križa, či na négu  zaktevam da umra; bolja prejami vaz Tebe mujáta  duša, či sâtusarcnu žéla  Tebe da Te vida.” Sas tezi hurti ij izdâhnali dušatasi  u gudinata 70. Sv. Andrea mu naučeva sas pučitvanji da slušami svetata misa, či u néja žuvutu i svetutu Jágne Božji se alduva; mu naučeva  i néja sas radus da prejémemi križa, tâškustite i pátenjita, détu  Guspudin Bog nám prášte.

     Mulitva. Puniznu se molimi na tujátu veličánstvu, o Guspudine, da mu bâdi sv. Andrea apoštol napreć Tebe taj verin pusreditelj, kaćé ij bil nekupâć verin navistitelj na tujáta  sveta hurta i verin vladár  na tujáta sveta čarkva. Pu Isukrasta, náša Guspudin. Amen.


                                                  
                                                 Pu:
DUHOVNA RANA
ALI
MULITVENA I PESMENA KNIGA
ZA
KATULIČÁNSĆIJA NÁRUD
SLED
LUDOVIK FISCHER,
MISNIĆ,
TRÉĆOTU SAS NOVI MULITVI I PESMI DUMESTINU IZDÁVANJI UD

                   IVÁN VADÁSZ,              i          STEPAN  SZABADOS,
                       PAROK                                                    KAPLÁN

LIPOVA
ŠTAMPISANU U ŠTAMPÁRNICATA NA NIKOLA BEER
1924

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu