miercuri, 26 decembrie 2018

DXVI. SVETI STÉPAN PARVIJA MAČENIĆ


Pu: DUHOVNA RANA, tréću izdávanji, 1924

       Kas nauk. Svetija Stépan ij bili rudén židuv i učenić na vestitija naučitelj Gamáliel. Zarad négvata pubožnust zákonznánus jáku ij bil puštuvan ud náruda. Medju unezi sédem mažje, détu apoštolete za diákone sa uvlástli  toj i bili parvija. Kaćé diákon (čarkovin služnić) toj se brigosval za sirumásite, da nji pudeli za tej prebránata elemozina. Udvan tuj još povisš se trudil Sveti Stépan, da razširi krastjánskata vera.  Guspudin Bog ij bil sas négu i mu ij dál milus, gulemi zlaménjita, i čudési da právi. Židvete, kujé sa se čudli prez négva nauk i négvata mudrus, sa bli šastisan, katu sa čuli, kaćé predikuva Sveti Stépan evangjélitu. Pismuznáncete sa se pudignali proti négu i sa se trudli da gu smetat.Ama niti sas tejna nauk, niti sas tejnata himbenus ni sa mogali daprevladat mudrusta i duha, détu ij hurtuval iz négu. Katu sa videli pismuznáncite, či ne sám néma kako da mu storat, negu Sveti Stépan još sé po više židve ubrášte na krastjánskata vera, sa udlačili na nipravédin náčin da gu pugubat. Zato sa pugudli krivi svedoci, kuje sa svidočili či sa čuli ud Svetija Stépan hulenji proti Mojzija i proti Guspudina Boga. Sa gu zavlekali napreć glávnija sad vaz Kajfáša i krivu sa gu tužli. A Sveti Stépan mirin i vésel ij zastánal napreć sada i négvotu lici ij svetilu, kaćé licitu na ángjela.
       Sveti Stépan nji usvidočil, či némat za právu, nji izbroji unezi milust, détu nji pudelil Guspudin Bog. Katu i videl či bedeva nji hurtuva ij kázal: “Vija tvardusarcni, zámanj se prutiviti na Duha Svetija, Kaćé i vášte bašti sa se prutivli.” Na tuj sa počnali sas zabitenji da skriptat, taj sa se razsardili. A Sveti Stépan ij pugladal na nebeto, détu ij videl Isusa u négvata sláva na desnicata Božja i kázal;  “Vida nebeto utornu i Sina čelešćija na desnicata Božja.” Na tuj sa navalili na Svetija Stépan i sa gu zavlekali nakraj váruša, da gu kámenuvat. Pud kámenuvanjitu i molil Boga za négvite dušmáne, si ij prepuračil dušata na Guspudina Boga i sas tuj i umrel.
       Krastjánete sled to pubožnu sa gu zarovli i sate sa žálili za négu, osubitu sirmásete, kujetu mlogu gji ij pumágal. Sveti Stépan ij bili parvija, koj za Isukrastva vera ij prulel négvata krav, zato se zvé “parvija mačenić.”




Bázilikata Sveti Stépan ud Budapesta








       Mulitva. O slávini diákon i mačenić na svetata vera Isusuva, Sveti Stépane! Áz te puzdrávem i pučitvam  na tozi denj i se rádvam zarad unazi gulema sláva, détu te ubikuleva dnés. Ti si pu tujata prulena krav  svedok na verata Isusuva, ti vladár na mačenicite, ti prelika na ispuvednicite, ti verin naslédnić na toja propnat Guspudin i Naučnić. Kaćé jáku gulema beh tujata mila kantu Boga! Či napreć gulema molžtvu na židusćija nárud si ispuvedal krastjánskata vera, iztarlpivu si pudnél sate maći, a sétne sas mačenička kruna ukrunin si se molil i za dušmánete, kujé sa te ubili! Zato te ij dustujeval Guspudin Bog, da vidiš nebéskata sláva sas telovni uči, a sveti ángjele sa zanéli dušatati u nebeto: tuke te ij prejal Guspudin Isukras sas négvite udbráni i te ij ukrunil sas krunata na véčnata sláva. O stálni ispuvednic i verin milvatej na dušmánete, koj du smraćta si daržál i ispuvedlal verata Isusva, i za tujate ubojnici si se molil Boga: muli i za méne vaz Guspudina Isukrasta, za kogu si ti tujata krav prulel, da pu milusta božja te naslédvam tébe u ispuvedvanjitu na verata, i zámanj da sam preprávin(a) sas satu sarci da upráštem na sate muje dušmáne,. Áz te mola pu tujata mila kantu Guspudina Isukrasta, i kantu tujéte dušmáne, i pu tujata prulena krav uslušaj mujata mulba i izmuli za méne ud Guspudina Boga tazi milus i upráštenji na mujete grehve, détu pumrázenji na mujate dušmáne sam gji naprávil(a). Tujéte  máći I zasluzbi da izplatat moja dalgj. Ámen.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu