marți, 4 decembrie 2018

CDXCVI. PARVITE NÁŠTE REDELČETA


… razbire se, na  - http://miselj.blogspot.com


       Četémi redovnu http://miselj.blogspot.com i sapćásvam sas rádust či, pukraj či i mlogu interesini, sate stupanstvi,  dejnust na obštnusta ali kulturni prujávi, kujatu mu gji nos toze blog,  mu právati  žuvota po pastar, po sládći i mu dekati da “probami” u nija da pumognimi, “da ugudimi ramotu”  za pudporka na razvivanjétu, ubugatevanjétu na nášta kultura.
       Olete ji gulema, ama prepuznávami či smi sámu  mládi škulárčita, palni sas žélba i za tuj,  durkatu “purastémi”, puglademi málku kantu menatotu vreme i si nanásem napámeć mlogu hubanćite vremeta.
       Idini drugj blog na banátsći balgarsći palćensći jazić (po dubre ubádnu, sas banátsći balgarsći - palćensći svetičta) i http://zlatbrest.blogspot.com. Kantu négu  si ubráštemi pogleda sigá i smi izbráli nekolkusi svetičta ud 2009-ta  gudina, kujatu predstávet dejnusta na Ánsámbal Brest ud Bréšća, na  kojtu smi i nija clenve,  i se nedevami či za vu zarádvati, out nija s teze svetičta si nanásem napámeć za hubanćite, milnite i sládćite dene prežuveni.
       U náj blizotu badeštu za izberémi i drugja svetičta ud toze blog, ni tolkuse za da vu gji predstávimi, out možiti da gji viditi i sami, negu po mlogu za da si nanesémi napámeć i taj da naberémi sila, putera za da predstávemi, da pudpiremi i naprávimi puznáta sata nášta banátsći balgarska palćenska kultura pu sredustujánjétu na toze blog, ali s pesma i igra.
       S vášta pomuš, tojest s pregladenjétu i čatenjétu na toze blog, kujétu za mu ukripi, se nadevami či za pumognimi za razcaftevanjétu na nášte običájke, trádicji, nusija, pesma igra i jazić, u idna hurta na nášta kultura.

Taj da mu Bog pumogni!

“Puháždejti i četeti redovmu http://miselj.blogspot.com, javetimu-se, za i vášta trudba da badi naprávna pužnata, i taj zágjnu da se gordejmi či smi banátsći balgare – palćene, out imami s kako i za kako.



















G.A.R. & P.R. &  M.S.R.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu