joi, 6 decembrie 2018

DII. NÁJ NIMIRNIJA ŠKULAR


Seku drága denj, idna dáskalća i gádla mlogu nimirnija škular Gjura. Ne menevalu denj da ni proba da gu upati, da mu ubážde da sluše, da ni rukti, da ni se mura ali bij s drugjete dicá, da se umuj na racte sled gá si izlej ud nužnika, i.t.d.
    Tuj seku denj, i sata tejnata trudba i blá za bedeva, du idin denj katu májća-mu na Gjura i dušla u škulata na sédnica.
    Dáskalćata sas satu tejnotu iztarplénji, ne mogala da tarpi i napreći sate  rodnici i rékala na grešnata žina:
-         Váša sin Gjura i mlogu nimirini! Ama kako dumami áz nimirini? I s idna hurta glupavi, u istena glupav, náj glupavotu, prostotu dite ud na sveta. Ni misla či ima nedgji u sat toze sveti idno po prostu dite, máznu či smardi i zemete ud niji pu détu pustepe.
Šastisana májćata, i stánala, out i useštela či dáskalćata ne se pukázvala či za svarši na skoru sas satu čarnenj, ali po dubre ubádnu kurenj, i na utre si premestila sina u druga škula.
Ama nikuj ni moži da znáj  na kade za gu zanesati talázete na žuvota. Menali sa 15 gudini i nášta dáskalća se-j razbulela i ji blá máj či kaćétu se duma ``s idin krák u groba”. Dokturete sa ja prátli vazi idini mlogu pručuti doktur.  I trebalu da ja operirati, mlogu taška operácja. I du na sétne pručutija doktur, idinstvenija ud daržávata kojtu i mogali da naprávi tazi operácja ja ji spasili. Sled operácjata, kujatu i trájala više ud osemi saháte nášta dáslkalća puléku, puléku se sabužde, si utváre učite i vidi mládija dokturi, kojtu i se ji razsmeli. Prez neku mig, učite sa počnali da i se zamaglevati, i krénala parenj da prebladeva, a posle i pusinela, se-j purasla dvapate i si izdahnala dušata. Mládija doktur šastisani se ubigladva i ni razbire uzroka na smraćta na dáskalćata.
   I tugázi si izdiga pogleda i sapćása  čeleka ditu meti u špitále, toj ji izvádili sate ápárate ud prizata za da si bakni toj áspirátore. Čeleka sa gu zvál Gjura.
Le vája nisti mislili či Gjura i stégnali doktur…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu