miercuri, 26 decembrie 2018

DXVII. GOOGLE DOCS


      Google Docs dupušte  da napráviti dokumente, lista za računj (vlášći: foi de calcul), ali drugja formuláre zágjnu  i si u tuj vreme s vášte drugáre, makár či tija se namervati na drugu mestu i se razbire na drugj kompjuter.
   Google Inc. i idna ámerikánska korporácja kujatu ádministrirva i pručutija  taj zván “motur za trasenj” pu svetovnata mreža internet si taj zváni- google. I blá  naprávna u 1998  ud dváma doktoránde ud Universiteta  Stanford, tejnite imeta sa: Larry Page i Sergey Brin.
   Motura za trasenj, Google dupušte i pumága na trasenjétu pu web i haznuva dáti ud idna báza ud više ud 8 miljarda sájta.
Google mu predlága:
-         Google- motura za trasenj
-         Gmail
-         Google docs
-         Google calendar
-         Google Talk
-         Picasa
-         Google Desktop
-         Google translate
-         Blogger
-         Google Reader
-         Google Chrome
-         Google Groups
-         Google Maps
-         Google Earth
-         Google Page Creator

     Na kasu za Google docs.
-          bizplátna áplikácja –haznuva web;
-         po lésnu se haznuva, ni treba “instáliran” kača Microsoft Office ;
-         moži da se raboti online i  ofline;
-         dupušte da zamiš svaska s drugja hora;
-          dupuste da práviši po mlogja raboti, tojest Writely (Word), Spreadsheets (Excel), predstavenji (Power Point);
-         dupušte prejemenjitu na fišjere;
-         zapázva satu détu sti rabotli;
-         dupuste da si izvaditi  rabotata, dokumentete.
     Aku ištiti da  rabotiti s po mlogja drugáre na idin dokument détu gu imati véć, se haznuva butone “încărcare” za da digniti dokumenta u google docs (makár koj da-j toj, napisani, list za računenj ali prdestávenji)
          Možiti da napráviti idini novi dokument sas Google docs,  i tvarde simplivánu da haznuvati butonete ud gornata starna/bara, i taj da si izberéti kaći ali s kakvi sluvá ali fárba da pišiti.
      Aku pak imati mlogu račune, tugázi za haznuvati listotu za računenj (vlášći: foaie de calcul).
     Istu taj i za prestávenj (Power Point) i lésnu da se raboti s po mlogja drugáre na  idno prestávenj, i sata rabota ustáni i možiti da utoriti dokumentete ud makár di na sveta i ud makár koj kompjuter.
      Za da krénimi se utori idini browser, ama treba da imati kont google, u desnicata gore si napišimi e-mail -a i párolata i smi flezali, treba sámu da natisnimi  butone “Creati” i posle “formular”.
      I tvarde mačnu, trudnu da hurtuvaši, pišiši da ni si namervaši hurtite i te-j stráj da gj ubáždesi/ pišiši anglušći, no flesti i za viditi kolku i lésnu da se raboti.
     I ni u sétnija red ima vazmožnusta da se hurtuva s drugárete pu “chat” i aku vu bulat prastite ud tolkuse pisanj, stiga sámu da mu hurtuvati i prográma za piši, no za žálust još ne naučili banátsći balgarsći palćensći.
     Mi dváde na pámeći či sigá neku vreme, ni taj mlogu udkole, sedimi na hurta s idin drugár  i ni znája kaći smi stégnali da hurtuvam za pisanj na kompjutera, duma toj:
- Bi blo strášnuza ti sámu da mu hurtuvaš (na kompjutera) da mu “diktirvaš” i toj da piši … . Razbirese či odguvora i bili:
 - Misla či si videli tvarde mlogja filme!
        I etu či ne se menalu mlogu vreme, i se-j tréflu i tuj, vredi da probati i vija.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu