marți, 4 decembrie 2018

CDXCVII. PARVA RÁNA MISA


       Etu či smi dustégnali tuje milnu vreme na advénta, na preprávenjétu za Kolada, s dubri právbi, mulitva i s hubanćite “ranite misi”.
     


              Mi dváde u pámeć idin primer:
       Idna stárca, pustánata, pretisnata ud mlogjete gudini, puléku, izgarbavéna, pumognata ud tejnotu tujášče, seku denj i hodila na misa. Razbire-se či ud tej i krénvala “na dzone”, makár či  ne sedela deléku ud čarkvata, sámu na dve kašti, za da stégni na “dvapat dzone” i du “tréć pać” da moli zágjnu s sate vernici kruncata.
       Idin denj, jáku pustánata i umuréna, se misli i prepuznáva či jáku i tažati gudinte i si hurtuva sas samá sébe:
- Još i dnés za utida na misa i posle za mola u dumá či jáku me bulati krakatá i mlogu mji kaharnu da stégna du čarkvata još i pu taze pulédca.
       Sutirnata, stánala ji stárca i pukléku s vleči krakatá, ama si ji se učuva neštu. Zastánala ji i se uslušva. Čudna rabota! Gá utváde, nekuj četi: 1,2,3…, gá zastáni, prestán i čudnija glás kojtu si četi neštu.
      Blizu  du čarkvata, katu véć tolkuse pate se-j  ubráštela, etu vidi…čudésa, idno ángjelče. Saštisana bi štela da purduma ama ni moži. Du na sétne sas stráj i purdumala, ali i štela da si utori ustáta i etu ángjelčetu i kázva:
-         Nide se buja, mani straja na starna, áz sam tuka otu Satmožnija Bog znáj či taze tij sétnata féć détu za idiši na misa, otu taj si se udlačla, sam tuka za da ti prečeta razkačete détu za gji napráviši du čarkvata i nazaći.
       Razžálna za tejnata udladzba, ama nakurážna se-j izprávla i  ji krénala nadaja i zabráve za tejnata, sigá si dáva isápt, nipravédna udladzba.

       Nija ni smi vredni za neku ángjelče da mu četi  rázkačete, ali kolku pate zémemi del na Sveta Misa, neku žélimi za  manenotu  novurudénu Isusče da riči sámu idna hurta za da uzdráve nášta duša.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu