miercuri, 26 decembrie 2018

DXIX. BLAGUSVEVANJITU NA VINUTU


U DENE NA SVETIJA IVÁN EVANGJELIST

Kas nauk. Na dene na Svetija Iván ij ubičáj u čerkvata da se blagusvi vinu. Uzroka ud tuj blagusvevanji  ij slednutu dugáždenji. Idin stár pagánin s ime Aristodemus ij predal na Svetija Iván idin kálež sas utravisanu vinu i kázal: gá baj da izpije Svetija Iván utravisanutu vinu biz da mu fáli nestu, tugazi I toj za se ubarni na krastjanskata vera. Svetija Ivan ij blagusvil I izpil utravisanutu vinu biz da mu ij falilu neštu. Zato se štampisva Sveti Iván sas kálež u rakata, iz koj kálež idna zamnja izlezva, détu ij prilika na utrávata.
   Vinutu zlamenuva milata. Zarad to sas blagusvevanjitu na vinutu mu prubužde svetata májca čarkva, da se ujákni u nášte sarcá milata na Svetija Iván.
M. Guspudin sas vám.
N. I sas toja duh.
M. Slednutu na svetutu evangjeli pu Ivana (2,1 -15)
N. Sláva Tébe Guspudine.
   U unuj vreme beha daržáli svátba u Kána Galilea, i tuka beši májćata Isusuva. I katu nji se ij svaršilu vinutu, májćata Isusuva kázah nému: némat vinu. I Isus udguváre: Žina, kaće se dutiče tuj méne i tébe? Nijé dušal joši moja sahát. Tugázi ij kázala négvata májća na slugjite: napraveti satu, kako za vu ubážde. A tám beha šés kámeni burkáne, détu beha preprávini za umujenji na židvete, a seku ud tej ij zadaržál dve du tri meri. I kázah nji Isus: napalneti burkánete sas uda. I tija sa gji napalnali du  gore.I nji kázah Isus: zameti sigá i zaneseti na stárija svát. A katu stárija svát ij kusal vinutu, détu ud uda beh naprávinu, a ne ij znájal ud kade ij stánalu (ama znájali sa slugjite, kuje taglijha udata) ij duzvál mladužénika i mu ij kázal: Seku čeleć parenj dubro vinu ugudi na tarpézata, i gá se napijat gustenete, tugázi dunáse unuj, détu ij poslábu. Ama ti si zapázil dubrojtu vinu du sigá. Tuj besi parvutu čudu, détu beh naprávil Isus u Kána Galileia, i sas nij ij javil négvata sláva, i u négu veruhava négvite učenici.
Pu tezi hurti na svetutu evangjéli  náša Guspudini Isukras néka blagu†svi tuj sturénji ud vinu.
M, Nášta pomuš u imetu na Guspudina .
N. Koji j naprávil nebeto i zemete.


Pesma

      Guspudin me upráve méne, i nište mi fáli ništu : *u mestutu na pasitbata, tám me ij ugudil méne.
     Nad udata ud ukripenji me ij udránil:* toj mi ji ubarnal dušata.
     Na pate ud právicata me ij duvél:* zarad négvutu  ime.
     Či mákar da hoda u srede senjćata ud smraćta, ni se buja ud zlojtu:* out si ti sas méne.
     Tujata pračća i tujata tujága:* tija sa me utušili.
     Prepravili si pred licitumi tarpéza proti unezi, kuje me mačat.
     Sas zajtin si puznál glavatami:* I moja kálež, détu me razveseli, kacé i vredin!
     I tujata milusarcnus za me sledi méne:* prez  sate dene na žuvotami.
     I da stanuvam u kaštata na Guspudina:* za dalgji dene.
     Sláva na Bašta…..
     Guspudine pumilvaj, Isukraste pum. Gusp. Pumilv.
     Bašta náš…
M. I nide mu uvižde u nápas,
N. Negu mu izbávej ud zlo.
M. Spaséni pravi tujete slugji.
N. Kujé se nadevat u Tébe, Bože moj.
M. Kusajti i gladajti, kaćé i sládak Guspudin,
N. Sréćin čeleć, koj se nadeva u négu.
M. Guspudine, uslusaj mujata mulitva,
N. I vikanjitumi da dodi du Tébe.
M. Guspudin sas vám,
N. I sas toja duh.

Da se pumolimi

     Bože i Baštá na náša Guspudin Isukras, pu čija hurta sa ukripéni nebetá, i komu seku sturénji služi i seku možnus se pudloži i se buji i tripéri  ud négu: neja Te molimi za tujata pomuš, či pu glasa na tujétu ime zamnjata se pumiri, zmeja bega, viperata malči, skorpijo se uništi, rabčetu gradezlivu nadvládanu badi i sate utrávni i škudlivi  živini se plášat: uništej sate djávsći prevari i sate zlobnusti, détu se prutivati na čelešćija nárud; i pu sredustánjitu na preblažénata Divica Maria, i na Svetija Apoštol i Evangelist Iván, i na sate tuje Svetci, blagu † svi tuj pićé pu tujata kripus, da sate unezi, kuje kusat tuj, ud satu zlo gji brániš i u kraljéstvutu na tujata sláva gji uviždeš. Pu istija Isukras náša Guspudin. Ámen.

Da se pumolimi

     Guspudine Isukraste, koj sas pet sumune leb i sas dve ribi si nasitil pet hiljadi hora; i koj u Kána u Galilea si ubarnal uda na vinu; i koj si práva glavina: uzmluži varhu nám tujata milusrcnus, i pukaži mu milusta na tujata bogumilnus, kaćétu si naprávil sas nášte bašti, kuje u tujata milusarcnus se nadevha ; i dustoj se da blagu†sviš tuj sturénji ud vinu, détu za uzdarzévanjitu  na tujéte verni si ji pudelil: da sekuj, koj ji putrebuva, ali pijé ud tuj, sas plodnusta na toja božánsći blágusov se napalni. Koj žuvejis i kraluvaš sas Boga Bašta u idinstvu sas Duha Svetija, Bog pu sate vike. Ámen.

Da se pumolim

     Bože, pu čija nužnus blažénija Iván Evangelist niuvredinu ij nadvládal utravisanotu pićé, dustoj se, da blágu†sviš i pusve†tiš tuj sturénji ud vinu; da pu izgonvanji na seku škudliv kus i pu ulejénji na tájnusta ud toja blágusov sate unezi kuje ji kusat, dubávet zdrávi na telu i dušata na zemete, i véčnu utušenji u nebeto. Pu náša Guspudin Isukras toja Sin, koj u idinstvu sas Duha Svetija sas Tébe žuvej i kraluva, Bog pu sate vike. Ámen.
M. Guspudin sas vám,
N. I sas toja duh.
M, Da blagukazvami Guspudina,
N. Fála na Boga.
     I blágusova na Boga satmožnija Bašta † i na Sina, i na Duha Svetija néka se spušte  nad tuj sturénji ud vinu, i néka ustáni zámanj. Ámen.
Sigá misnika blagusvi vinutu sas blagusvéna uda.


***

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu