miercuri, 26 decembrie 2018

DXVIII. SVETIJA IVÁN ÁPOSTOL I EVANGJELIST


Pu: DUHOVNA RANA, tréću izdánji, 1924

   Kas nauk. Svetija Iván ij bil sin na Zebedeus i na Sálome. Baštámu ij bil u Galilea ribar. Iván ij bil nájmládija medju apoštolete, I zarad négvata divičánska čistus nájvise milvan ud Guspudina Isukrasta, zato na sétnata vičére mu ij dupusnal da si navedé glavata na négvite gradi, a na križa  májćatasi B.D. Maria ja ij predál na négvata briga. Sled Isusvutu nebuutádenji Svetija Iván ij predikuval evangjélitu u Palestina, sétne ij se premestil u Manakata Ázija i se nasélil u Efezus, di mlogjije čerkvi ij utemelil. Sas drugjite apoštole dušmánete  na krastjánskata vera i négu sa gu uluváli, bičevali i u tamnica zatorili.
   Pud cáre Domician u Rim ij bil zavlekan Svetija Iván, di u gudinata 95 sled Isusvutu purudenji sa mu preprávili idin gulem kutél  sas ulej  palin, sa nakladili oganj pud négu, I katu  uléja ij zavrel sa gu farli vatre. Ama Svetija Iván  ij pudnél tuj mačeničstvu, biz da mu ij fálilu neštu. Sled to cáre gu ij izpadil na hádata Patmos. U tuj robstvu pu zápuvesta na Guspudina Boga ij izpisal kniga na tájnutu Javénji, u kuja ij prekázanu, kako ima da páti svetata májća čarkva ud tejnite dušmáne i kaćé za gji sate nadvláda.       Katu se ij varnal ud négvutu robstvu ij bil biskup ud Manakata Ázija i Efezus ij umrel, máj  na sto gudin stár. Katu Sveti Iván čeć taj i bil ustarel, da ne mogal više da hodi, negu sa morali, da gu nosat u čerkvata, zámanj ij kázval: “Dicá mujé drágji, milvajti se idin drugji.” I katu sa gu zapital, kako predikuva taj častu tezi hurti, nji udguvoril: “Tazi zápuves ij Isusvata zápuves, kuja gá se izpalni, ij dosta.” Ud Svetija Ivan da se naučimi i néja da se milvami idin drugji, kaćé neégu nivinu i pubožnu da žuvejmi, tugázi istinita mudrus, milata i pugladvánjitu Božji za badi nášta pláća.


   Mulitva. O satmožni véčni Bože! Blagukazvan ij dnéšnéija denj, na détu svetuvami praznika na ondzi apoštol i evangelist , čija vernus i mila ij unuj ugledálu, détu mu pukázva prelikata na nájmilnija učenić Isusuv.
   Áz te puzdrávem i pučitvam  tébe, o Sveti Iváne, na idno se rádvam, či pu tébe smi néja grešnici prepuručevani u ubránbata na Májćata Isusuva. O nájmilni učenić na Guspudina Isukrasta i nájhubavi primer na blagusarcnusta i milata ud bližnika. Sveti Iváne! Koj si prepuvedal na tujete učenic i verni brájće, da se milvat medju tej: izmuli za méne Božjata milus, da milvam Guspudina Boga nad satu, a bližnika kaće samičeć sébe; da sate muje miselji, sate muje hurti i sate muje právbi sas mila se počnat i sas mila se svaršat; a sétne sas tebe i sas sate Svetci u nebeto pu milata združen(a), da fála i sláva doveka Guspudina Boga, moja Storitelj, Udkupitelj i Pusvetitelj. Ámen.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu