luni, 2 decembrie 2019

DXXXVII. STANOVNICI I VLADÁNCE


     Idin denj, idin páur i učali  u varuša u birbérnicata da se ustriži. Sled katu birbére gu-j ustrégali, taj kaćétu i dádnu i pušténu čeleka i zapital kolku gu kuštuva.
Birbire mu udguváre: - Áz taze sata nedele za rábota za obštnusta, taj či ni te kuštuva ništu.
     Šaštisani i začudini mu zafále i si krénva, ama si ni mu dváde da verva i  idno pitánče ni mu dáva mir. Kaći da rabotiš za obštnusta, biz pláća?
     Na utre birbire i namerili napreći vratáta idna košinca s oška, dunc, idin smunj bel guraš leb, kalbasa i méd. Paura ne štel da mu ustán dlažini.
     Po kasnu u toze denj etu  varvi idin policáj da se ubrasni. Istu taj i izpátili” i toj. Katu i zapital kolku gu kuštuva  i dubávili istu pa ondz odguvor, či birbére rabuti sata nedle za odštnusta, i ni treba da plášte nistu. I toj i zafáleli i se mánva rádusin i zaduolini.
     Na utre, birbire pá namerva idna kutija na vratáta na birbérnicata. Idna kutija s neku kniga i nekolkus pitčeta barkan.Taj se vidi či nitu policistina ne štel da ustáni dlažini.
     Posle stéga idin deputát da se striži. Istu taj se –j dugudilu i s deputáta, katu i zapitali kolku gu kuštuva, zajéstu birbére si taj mu udguvare, či toj sata nedele za rabuti za obštnusta i niji dlažini nitu idin ćorav bánj. Deputata se manva i toj tvarde rádusini či parite sa mu ustánali u džeba.
     Na utre birbére i namerili na red više ud 50 deputate, sate čekati da se ustrižati za bedeva.

   

    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu