marți, 17 decembrie 2019

DXLIX. IDNO BELU KRILU


      Sam namerili idna prikaska, idin primer kojtu bi štel da vu gu ubáda i na vás.

     Kájči imálu idnaš, u idno manenu sélče, taj kača Bréšća, idna po prefarna žina.
     Mlogu i blá sirmašćina, ama i málku niugodna. Seku sutirna tá i hodila na pijác, no idnaš u meseca na pazáre, da si purdedi mlekutu. Le tá i imála idna kráva i samá i žuvela u tejnotu manenu kulibče, kujétu máj máj či i sedelu da pádni. Pu sata drága denj i sedela nášta žina samá, otu ne imála rudbini i nitu drugáre, ali drugárći. Nikuj ne ja puhaždeli, ama nitu tá ne blá náj hurtagijća.
     Idin denj, u idna sutirna, na svaršánjtu na pazáre, idna žina ji harizala idno ćveći, idno belu krilu. Le, sekaći i ustánalu i ne imála više na kogu da-j purdadi, taj či i harizala.
    Grešnata, saštisana, žinata i prejala cvećitu i mlogu i blá raznimirna. Udkole vreme ne dubávela neštu ud neguku za bedevá, osubitu cveći.
Koče si stégnala u tej, homa i umula idna dunče i gudila belotu krilu u uda. Murnala-j na starna máznite tárele za da naprávi mestu na cvećitu.
    Ama, ne i se báš videlu či tuje hubankotu cveći da sedi na taze muskurata tarpéza. Taj či se-j ugudila pa i razmánala satu ud na tarpézata. I umula tárelete, umenala-j muskurija cidilnić i na sétne i ugudila cvećitu na srać tarpézata.
   Zastánala-j i mlogu i remnuvala na čistata tarpéza i na hubankotu cveći, ama naoklu u sata soba sa bli razfaren drej. Taj či se-j vasukala, i prebrála sate razfarlenite drej i ubuština i ji preméla.
    Pugladela-j tá na novu i mlogu i harésvalu kaći izgladva sobata, čista i naćična s hubankotu cveći na tarpézata. Mlogu i blá zaduolna, taj či se-j umula, ukapala, si umenala drejte, sej-j učišala i taj  mlogu zaduolna i légnala.
     Misla či nisam svárili da vu ubáda či žinata ne sámu či i blá niugobna, negu pu málku i várala i horata kujatu sa kupuvali mleku ud nija. Seku sutirna sled gá izduji krávata, homa tiče na gjerane i naleji málku udicka, za da ima po vise mleku da purdadi. No i taze sutirna, istu taj i naprávila, i kápnala málku udicka. Le, naráva ni se zabráve taj barž.
    Na pijáca, kača gá horata sa ja gladeli drugjáče. Cigurnu otu dnés i imála čisti drej, nisa bli tija novi, ama sa bli čist. Ne báš purdála i taj či se-j varnala s više ud pulvina mlekutu u tej. Katu i stégnala, i flezala u gumnutu, málku i garčla nos, otu mlogu smešnu i izgladvalu tejnotu gumnu. Homa se-j uluvála, satu i raztrebla, razmánala i ji premila lisćite. Du večera satu i svaršla.
   Sigá i blá zaduolna či ima čistu gumnu, čista soba, odar s novi i čisti pustilć i mlogu rádusna i zaspála toze véčar.
     Na utre sutirnata, koče i stánala, pu ubičája i izduijla krávata, sám či više ne nalivala uda u mlekutu. Tejna žuvot i krénali da se umenuva, da badi druga persona.
    Menevali sa denite i nášta žina i hodila s po málku mleku na pijáca, ama po hubavu i biz uda. Se-j udlačla da si umeni žuvota, da ni vára više horata, s idna hurta, da ni ja badi srámu da puglade čeleka u učite gá mu purdadi mlekutu.
     Idna sutirna, idna žina ja-j zapitala: Si si kupla druga kráva, otu sigá mlekutu i sas mlogu po hubavu i mlogu dubéla smetána ima. Da znáš či ud sigá natáta samu ud tébe za kupuvami!
     Na barži vreme, nitu ne trebalu da hodi na pijáca, otu horata sa dvádeli u tej za mlekutu. I ne sámu či ne izfarvala više nikak mleku, otu ne imála nitu praščeta, ama nitu ne i stigalu, makár či i krénala da zubi krávata.
     Le žinata ne si kupla druga kráva, ne si umenala krávata, negu se-j umenala ta! I idinstvenija uzrok na tuje umenevanj ne bili drugj udvani idno cvećalče, idno belu krilu harizanu ud idna nipuznáta žina.

     Nikade ni možimi da znájmi na cigurnu, žuvota na kolku hora za se umeni ud našte dubri právbi. Sekaći náša žuvot i idini ud tej!

Idin jásin, gurašt i blažén denj vu žéla!
 I nideti zabráve da si trasiti uzroc da daruvati, makár i ud málkotu détu i imati!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu