duminică, 8 decembrie 2019

DXL. BLOG…DÁ ALI NE?


     
  Žuvota na idin blogar (blogger) niji nékak lésin. I ni piša tuje za da misliti či se žála, le áz ni se misla nitkaćési idin takaze, či le štutu piša áz... Ama pá za si káremi miseljta nadálja. No, toze žuvot, na idin blogar ni zlamenuva sámu da sedi, ali ni báš da sedi, negu da piši i da čuka tástáturata, za taj da izlejati, ali po dubre ubádnu da se raždeti idnija hurti. Po hubanći ali ni tolkuse hubanći, po vredni za čatenj ali ni tolkuse mlogu, po puznáti ali ni tolkuse puznáti, aku i hurtata za hurti na banátsćija balgarsći palćensči jazić. Tuj vájda nitu niji tolkuse gulema rabota, le sinca znájmi da hurtuvami i s tolkus po mlogu da pišimi. Cigurnu či treba da badiši po mlogu budini ud štuti da si činiši, po vredini i po saglásini da si kacaš ud málkotu tujétu vreme.
       Ama da ni piša još i drugja ud mojte „glupust“ za da ni já neku mládi ali mláda, kojtu se-j mislili da kréni pu toze pać da se upláši. Sekaći ništi stégniš prez nušta niznája kolku puznát, či toze pać, kaćétu i drugjete, i  po mlogu ćarpičevi ud štutu rámin.
     I  makár či, za žálus, nisam čali mlogja blogve na náša skapi majćin jazić, ali  ni sámu blogve, negu i kasi ártikole ali nekolkusi hurti pu svetovnata mreža interneta, se pitami kako moži da badi táje tažku, tolkuse mačnu / trudnu?
       Hurtite, ni tolkusi dubri, na nekuja ud ćatnicite (háterete)? Ne,cigurnu či ni.
       Áz  misla či, náj málku za méne, vremeto  i tvarde málku, niznája kaći, ama kača ga se snišniva, kaća ga mi tiči iz šapata, nékade ni stéga. Ama aku si dubar guspudár, ti badeštija blogar /pisatelj, i znáš da se vládaš i tuj možiš da-j predeleš.
       Moži vájda náj mačnu da badi izdaržánjtu na interesa na čatnicite? Moži i tuj da dabi, vája i vija sti prežuveli u váša žuvoti takvize, po grijevi, da gji kraštemi taje, migve, deni, ali saháte gá vu dváde na napusniti satu, da sas sklučna raka upáliti u mlogu mačnotu izgradéna turna ud draskálći. Áz sam imáli nekolkusi, vájda ni báš takvize grijev miselj, ama sam si dupusnal da si zama málku, ali prepuznávam, málku po mlogu udpuska. Ama sam sapćásali či satu menuva, i aku ti harésva kakotu praviš, satu za izmeni. Vida pu méne, sled seku takvaze udpuska, i si po mačnu da sadniši i da kréniši na novu da pišisi. Gá se prumisla kolku mlogu prežuven dene ali skapi saháte, raboti, usežbi ali miselj sam gji daržáli sámu za méne i nisam gji napisali, se najéža.
       Sigá za novite ali badeštite pisátele / blogare, ni treba da se uplášati aku ni makár gá za imati pu neštu interesnu da pišati. Dubrijte miselj, idejte ni rastat kača oškata na darvotu. I aku bi blo taj, pá treba da se utagniš, ali neku pać da se vaskáčiš na darvotu za da gji udkasniši, i častu pate nimaš na nareć idna saljba. I mlogu mačnu, ali hájda da napiša po hubanći, niji  mlogu  léku da badiš originálin 24 saháte u sate 7 dene na nedelete i tuj za sat žuvoti. I aku neštu na tébe ti se vidi jáku izvanrednu, možbitu na druguku da ni mu giltva, da meni prez niji biz da-j ulága.
      Aku ti fáli uvervanjétu u tébe, sekaći imaš mlogu neštu da izgubiš. Na primer, idno takoze virtuálnu malćeni moži da te dukáre jáku blizu du némanjétu ud na bloga na interesnite i čatnite postve, i idnaš s tuj i némanjétu na idnija „verni“ čatnic, za da ni hurtuvam za  napreduvanjétu u starnite na Google, aku se mislimi taje na deléku.
      Satu tuje moži biz bréga da badi preskoknatu, taj či zimeti plájvasa u rakata, ali utagnetisi desete prasta ud na racte udgore na tástáturata, drapneti si mlogu luft u gradite i kreneti da pišiti, či niti ni možiti da si izmisliti kolku molgja hora dvám čekati da četati (idin ud tej sam áz).
    
 Nide zabráve:
 ”Nebeto i gráncata, farkajti!”



      Razbire se či za  zemájskotu i gránca, otu duševnu sinca se nadevam da menémi taze gránca, da si zaslužimi na toze zemájsći svet pašaporta i da stégnimi u većnusta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu