joi, 8 octombrie 2020

DLXXVI. TAŽĆI VREMETÁ


Aku duznájti pu di i magazine ondz ud kojtu moža da si kupa makuču vreme, i málku zdrávu da me naznajéti nigrešénu!

 

U teze tažći vremeta kugá oblacite na novija korona virus nu zaubikulevati, gá du udeve, sa bli zatorni čarkvite i  sas saldz u učite smi sedel u dumá i u Svetata noš na Velikdenj, si ubráštem pogleda kantu Tébe Nebésći Baštá, i te molimi upazimu ud taze i ud seku boles i  napravi možnu da možim da te slávem i uzveličevam u nášte čarkvi.

 

 

Mulitva za bulnávite

(KATULIČÁNSKU MULITVENU KNIGČE

IZDÁDNU UD TIMIŠVÁRSKOTU VARHOVNU PUGLAVÁRSTVU NA ČARKVATA

1990)

Satmožin i véčin Bože, Kojtu si prátil toja idinrudénija sin, náša Guspudin Isukras da izcereva bulnávite na náruda, te molimi, da pudariš bulnávite s iztarplivus i lékus. Pumágj gji da puznájat tojta sveta ole i da pudnáseti s iztarplénj telovnite bulevi za da badati dustojni za idno barzu uzdrávenji i zatuj da ti zafáleti i da te slávati Tébe.

Pu Isukrasta náša Guspudin. Ámen.

 

 

Mulitva za nedelete, kugá nimožimi da slušami svetata misa.

(DUHOVNA RANA

MULITVENA I PESMENA KNIGA

ZA KATULIČÁNSĆIJA NÁRUD

SLED LUDOVIK FISCHER misnić

DRUGU SAS NOVI MULITVI I PESMI

DUMESTINU IZDÁVANJ UD

IVÁV VADÁSZ PAROCH

I

STEPANSZABADOS KAPLÁN

TIMIŠVÁR

ŠTAMPISANU U ŠTAMPÁRNICATA NA ČANÁDSKATA BISKUPIJA

1898)

 

Satmožni i véčni Bože! Makár da ij cela zeme tujata čarkva i redum se fáli i slávi tujétu ime, pá osubitu u tujéte pusvetén čarkvi pukázvaš tujata milusarcnus i pudileš tujáta sveta milus. Či Ti samičeć si kázal:”Sarcitomi i učitemi za badat utorni za unezi, kujé tuka se molat.” O premilni Isuse! Koj zarad náštu spasénji si pustánal čeleć i sigá na ultáre pu misnićsćite race se álduvaš; koj tám na nikarvav náčin punuviš ondzi gulem álduv, détu idnaš za náštu spasénji na karvav náčin na križa si gu dunél na toja nebésći Baštá; koj na ultáre punuviš križnija álduv, da putvardiš tujétu ubićávanji i zákona na milata sas tujáta presveta krav, sas kakva rádus bi duš-al (lá) i áz u tujétu Svetinje, da Te vida sas mujéte duševni uči, i u idinstvu sas misnika i sas sate pubožni krastjáne da Te fála i sláva sas mulitvi i pesmi! Ama o Bože, mujétu sigásnu stánji (boles ali druga prečina) ni mi dupučte, da izpalnvam tazi muja milna dlažnus. Zato sigá sámu u duha se dubližvam vaz ultáre i združa mujéte mulitvi i pubožnustami sas mulitvite na sate misnic, kujé sigá pu cel svet Ti álduvat presvetutu telo i presvetata krav na toja idinrudénija Sin, náša Guspudin Isukras, za upráštenji na nášte grehve i za spasénjitumu. Dáj da bada i áz delni-ć (-ca) na toja blágusov i na sate unezi milusti, détu pudeliš na unezi, kujé u duha i istinitusta se klánat Tebe u tujata sveta čarkva. O Bože, koj vidiš vatrešnutu na nášte sarcá. Uslušaj mulbatami i šukanjitumi, i dupuštej, da mi badi toja čuduvit álduv ud svetata misa i méne za upráštenji na mujéte grehve i za spasénjitu na dušatami.

Ámen.



















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu