duminică, 24 mai 2020

DLXXV. SVETA RITA UD KÁSČIA (1381 - 1457)


U petak 22 mája smi praznikuval Sveta Rita ud Kásčia. Tejnite rodnici sa bli véć stári i ne se nadevali za dite, katu se-j rudila Sveta Rita. Se-j rudila u 22 mája i u 22 mája se-j rudila za véčnotu blažénstvu. Na toze denj Čarkvata blagusveva trandáfere, kujatu gji dávat usubitu na bulnávite.
Da se spumenémi za álduva na Sveta Rita, kojtu gu-j dunila katu ij uprustila na unezi, kujatu sa ubili tejna drugár i tejnite dicá i još i dubro ij právla s tej. Da ištimi, Drágji krastiáne, milusta na Guspudina Boga, za da možimi i nija da upráštem na nášte niprijatele i da puvráštem s dubro za hargjevotu.
Sveta Rita, cel žuvot ij služla tejna bližnić: sirmásete, familjata, drugárete i ud nija po mládite kalugjerici i u sat žuvot bulnávite i sirmásete. Da izhaznuvam seku prelega za da pumágami drugjijete. Aku právimi dubro na nekugu, taj da ji naprávimi, kača gá na Isukrasta bijmi-j právli.
“Guspudine, gá smi te videli gládin i smi te naránli, ali žadin i smi te napujéli? Gá smi te videli kača lucak i smi te prejali, ali gol i smi te ublekali? I gá smi te videli nija bulnáv ali u tamnicata i smi te puhodli?" Krále za-j udguvori: “Za istu vu ubáždem: Kakotu sti naprávli na idin ud teze mojte náj-manenite brájće, na méne sti-j naprávli”. *(Matija 25, 37 - 40).
Guspudin Bog, véć u tejna žuvot, ama osubitu sled smraćta ij pruslávil sveta Rita s mlogu čudés. Za tuj, da si ustávimi s uvervanji nášte molbi na Sveta Rita, bránitelica na nakažisanite. Tá - Pumága u sétnija sahát. - Kantu nija možimi da se molimi ij za upázvanjitu na mira u familjata.
Sveta Rita, napreć da umré, 15 gudini ij nosla na tejnotu čélu idna rána na Isukrastovata traneva kruna. Drágji krastiáne! Da se trudimi prez celata nedele, ij ne sám, da zabidvam i senćata na greha, za nášta duša da badi taj čista, kaćétu ij blá dušata na manenata Rita sled tejnotu krašténj.
Piry RÁDULOV- diákon

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu