vineri, 30 noiembrie 2018

CDLXXXVIII. ВИЗИТКА ЗА ПИСАТЕЛКАТА КИНА КЪДРЕВА


Кина Къдрева  e родена в Бургас през 1931г.. По бащина линия произхожда от фамилията на Иларион Макариополски , Стоян Михайловски  и ред възрожденски просветители и бойци за свободна България, участвали във Велчовата завера и  освободителните борби. Eдин от героите в четата на  Хаджи Димитър- Симеон Милков, е вуйчо на баба й. Кина Къдрева  е клонка от Молловата фамилия  дала  много министри  и държавници на България след Освобождението, както и висока интелигенция. По майчина линия Кина Къдрева е правнучка на един от Освободителите на България, боец от   епопеята за Плевен и Шипка, който е от фамилията на графовете Скавронски и императрица Екатерина І- полиглот, владеещ 13 езика, с техническо европейско образование,  и в конфликт с руския царизъм, предпочел ОСВОБОДЕНА БЪЛГАРИЯ.
 Кина Къдрева - публицист, драматург и изследовател, първа доказва, че КИРИЛИЦАТА е създадена от св. Кирил, аргументира причините за канонизирането и освещаването на българската азбука и писмеността на български език за СВЕЩЕНИ, както и предпоставките и същността на Моравската мисия на Двамата братя като Българска мисия всред западните и южните славяни. -  В  книгата  - „РЕБУСЪТ СВ.СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” – (изд. „СЛОВО ВТ” 2015г.) Кина Къдрева  поставя и изяснява важни неизследвани страни на делото на НЕБЕСНИТЕ СЪПОКРОВИТЕЛИ НА ЕВРОПА СВ.СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ и на БЪЛГАРСКИЯ ПРИНОС В ЕВРОПЕЙСКАТА КУЛТУРА .
Тя е автор на ред обществени проекти  с национално значение.
 Кина Къдрева завършва българска филология в СУ. След завършването е поканена да остане в катедрата по езикознание, което тя отказва. След първите й високо оценени от Емилиян Станев и Леда Милева книги, Леда Милева, станала директор на първата българска телевизия (седма създадена телевизия в света), я кани в екипа си в БНТ, където Кина Къдрева  създава  програмата „КЛИМЕНТ ПЕЕ И РИСУВА „ и  други емблематични програми, купени от ред европейски телевизии.
Тя е автор на високо оценени книги с приказки за деца, които са в учебниците за началния и среден курс на българското училище. Приказките  и  теоретичните й книги са в програмите на ред педагогическите факултети . През 80-те години на ХХв. една нейна идея  става  основа за нова методология за преподаване на литература и за формиране на творческата личност на децата в Хамбург популяризирана от Анелизе Лангрен и Мария Волтер в сп.”ГРУНДШУЛЕ”. В тая програма изградена върху приказка на Кина Къдрева участват училища от 14 държави
Кина Къдрева  е автор на  сатиричната пиеса„ ПРИКЛЮЧЕНИЯ В СРЯДА СРЕЩУ СЪБОТА” получил 12 първи награди, създадена по нейна станала хит повест,  на сценичната игра „ВЕСЕЛАТА УЛИЧКА” играна в „Театър 199” и в  Хале-Германия, на пиесата и  романа „ЛИГУРГИЯ ЗА УСМИВКА” на романа „ТЪМНОТО” (1984-1993 г.)в създадения от нея жанр „Кичозна фантасмагория”- роман,който се оказва прогностичен.. На романа „ТИН ,КОСМОСЪТ И ОКЕАНА” (2004-2008г) с решения, които са в най-новите открития на космологията от 2018г.
Тя е автор на теоритичните издания „ ДЕЦАТА И НИЕ ИЛИ ИЗКУСТВОТО ДА СИ РОДИТЕЛ” (Академично изд.”Марин Дринов-2006г.), на”ВЪЛШЕБНАТА ПРИЗМА”-за реалното, приказното, фантастичното, вълшебното,детската литература и детето през 21 век , ( Академично изд. „Марин Дринов”-2011г) ,където разкрива отношението реално- фантастично-вълшебно и отношението логика и фантастика. На книгата „ ЗА ФЕНОМЕНА ХУДОЖЕСТВЕНО СЛОВО”- за свръх същността на словото и на художествената литература и творчество. ( Академично изд „Марин Дринов”-2012г.), на книгата „ОТВЪД МИТА ЗА ПИСАТЕЛИТЕ”(изд. „Балтика”-2009г.),на афористичната книга „ЗМЕЙ ПОД ПУХЕНА ВЪЗГЛАВНИЦА”(изд. „Земя-93”-1997г), на книгата с поезия „ОМАГЬОСАНИЯ КРЪГ”(изд. „АБ”-2007г.),на  изследването „БЪЛГАРИНЪТ И ДРУГИТЕ”-един нов поглед към българската народопсихология.
Книгите й с приказки са многобройни.
През 2010г изд. ФЮТ публикува „ПРИКАЗКИ ЗА ТАРАЛЕЖЧЕТО ЧЕРЕШКО!. През  2016 г .  „ЖАНЕТ 45” издава книгата й „ МОРСКИ ПРИКАЗКИ ”.
В 2017г.във Франция бе издадена луксозна книга с нейни приказки веднага включена на първо място във френския сайт”ДЕЦА И ВЪЗПИТАНИЕ”, а през септември 2018г.на литературен форум  с голям успех бе представена  книгата й за най-малките с приказката „ОБЛАЧЕ И ЗАЙЧЕ”.
Най-нова й  книга  писана през 2017-2018г  е   „ТАЙНАТА НА ВЪЛШЕБНИТЕ ПРИКАЗКИ”, която още не е издадена.
През 1994г. Кина Къдрева е удостоена от IBBY- Международния съвет за детска и младежка книга към ЮНЕСКО, с изключително високия  АНДЕРСЕНОВ ДИПЛОМ и името й е вписано в ПОЧЕТНИЯ СКПИСЪК  на най-добрите автори за деца и млади хора на планетата. . През 2011 г. Кина Къдрева получи  Националната награда на името на „КОНСТАНТИН КОНСТАНТИНОВ за ПРИНОС в детската литература. През 2014г Кина Къдрева бе удостоена с луксозния държавен знак  ЗЛАТЕН ВЕК- копие на печата на цар Симеон с Грамота за  големи заслуги към българската култура. За 24 МАЙ 2015г.Съюзът на българските писатели присъди на Кина Къдрева Почитен диплом за цялото й творчество.
С нейна пиеса България се представя на ЕВРОПАЛИЯ 2003г.,
Кина Къдрева не се е включила  във ФЕЙСБУК.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu