miercuri, 3 ianuarie 2018

CDXXXIX. IMATI LI VÁŠA LIČIN VÉRTUÁLIN ADRES?

     Idini čeleći biz rabota i učali idin denj da proba da si namer rabota u náj gulemata kompánija kujatu se zanimáva s interneta i kompjuterni prográme (biz ime, ne za drugu, negu da ni ji právimi rekláma biz da plášteti). Le, se razbire či ne trasili mestu za deréktur, po punizin, simpluván čeleći, biz škuli zavaržni  na drugija kát, tojest gorni škuli, i dušali tuka da proba da prejami toze post i da ima bréga za čiststa na nužnicite.
     Šefa s kojtu i hurtuvali mu udubreva i kázva : - Da za te zamimi da rabotiši vaz námu, u nášta kompanija, treba da imasi briga za nuznicite ud dvadseti i pete káta. Vu zamolvami da mi dadéti váša ádres ud e-máil za da vu prátimi kontráka.
-         Guspudár, áz némami u duma kompjuter, pa ud di sirmá méne da imami e-mail?!  Mu udguváre, málkuču zasramén čeleka.
-          Aku némaši vértuálin ádres, zlamenuva či tébe virtualnu te néma. Nija nimožimi da pláštemi idini čeleci kojtu gu néma. I mu soči vratáta.
Razžálini, náša čeleći se mánva, s navédna glava, saldzite máj máj da mu purčučurati. Menuva, u négva pać prez zelénija pijác i sas sétnite-mu lejve si kupi 1 kg jágude. Iz pate kantu tej, pu málku, na pahár du tej gj ispurdadé, razbirese s zásluga.
     Nisa menali nitu dva saháte, či si izvádil négvite ulogani lejve, ama i sa mu ustánali još 40 dolare, ud záslugata. U ondz denj tri pate se-j vrášteli u pijáca i ulogali noscete i purdávali nadálja jágude.
   Večera sij dál isápt či taze targuvina i mlogu vredna i nosi hubava zásluga i na utre kupuva 4 kg jágude.
   Ne menalu mlogu vreme, či náša čeleći sij kupili idin bicégli za da purdáva po barzu na i  na po mlogja i po deléčni mesta, posle moturbicigli, posle manenu mašinče, i na sétne báš i kamjon i si utváre i firma.
   Sled 5 gudini i stégnali da ima náj gulemija depozit sas jasći ud sata Ámerika. Za da si upázi firmata ud ninadézni raboti i probali da si ucéguri targuvinata.  I putrasili, nasám, natáta i taj i stégnali da se razberi s idin mladok,  kojtu i rabotili za idna  mlogu gulema i pručuta firma za ucégurevanj. Na  kraja na tejnotu sreštenj, mladoka gu zamolva:- Da-j ti-mi, vu mola váša ádres ud e-máil.
-         Za žálust, áz némam moja ličin e –mail. Mu udguváre toj.
Ukukotini i mlogu začudini, mládija gu zapita: - Báš, u istena némati váša ádres? Ni mi dváde da vu vervam. U sámu 5 gudini sti izdignali taze gulema i pručuta kompánija, biz da imati váša e-mail???
-         Aku bi imál moja e-máil, sigá bi muli nužnicite na náj gulemata kompánija ud kompjuterni prográme i internet, varvi odguvora.

Taj či: mlogje pate idno udkázvanj moži neku pać da mu mámi na dubro.

Ali: zapamteti či  makár kako ritani kujétu varvi ud nazaći, dunesi fest idini razkaći napreći.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu