joi, 12 iunie 2014

LXXXII. 5 MÁJ, SVETOVNIJA DENJ NA OKOLNATA SREDASatu ud naoklu námu, naturata, sátu détu mu ubékuleva , sate vankašnite fáctore détu sa  svazani s hora i stvári zlamenuva okolnata sreda, ali medija.
   Dene 5 juni i bili izbrán za sekugudišin denj  na okolnata sreda - ma medija - World Environment Day. Toze denj se praznékuva u mlogja daržávi, náj málku 100 daržávi ud na sveta s počnivanj ud 1972-ta gudina. U taze 1972-ga gudina u Stockholm na Konferéncata za čeleskotu zdrávu se ij udlačlu či treba nakuražina trudbata za čistusta na medija - okolnata sreda.
   Néja u Bréšća, náj manenite ekolodziste, clenvete na Ánsámbal Brest smi se spumenali za toze denj i za kolku vredi da pázimi čistusta na satu détu i naoklu námu i smi se udlačli či za imami briga ud siga nadálja za teze raboti. Za se trudimi za prebirenj na smetite na baška, tojest selektévnu prebirenj za taj da moj da se pázi čistusta na zemete no i náštu zdrávu.
    Za se trudimi za tuj, i za da i se vidi tuj,  za prebiremi pet-vete, plastéčnite "stakla" tolkusi častu namervani iz duma , u náša žuvoti, ama za žalusti i redumi pu détu stepemi, i taj da gj predadém za da se izhaznuvati.
   Za vu pišimi, po kasnu, kolku sméti smi prebráli i kaći smi gj izhaznuvali. No, tuj  i gulema rabota, da zaslužvaši lejve ud sméti, no i u tuj vreme da paziši čistusta na okulinata,  náštu i  na nášte milni zdrávu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu