marți, 22 ianuarie 2019

DXXV. DUBRAJTA POLITIKA JI U SLUŽBATA NA MIRA


SVETOVNIJA DENJ NA MIRA 2019 gudina



Svetovnija denj na mira se praznékuva seku gudina  u Rimskata Katuličanska Čarkva na 1 jánuár. Pu žélbata na Sveti Bašta Pápa  Paul VI-ja, praznikuvan za paruv pać na 1 jánuár 1968 kača „svetlus“ u studénija boj.

Istorjata se piši s udladžbite na politikata kujatu i blá usnuvéna  za da ucigureva i predstáve právcite na horata, istu taj, seku stanovnić i „političini čeleći“, tojest i vikani da učástva u žuvota na družstvutu u kujetu žuvej. Ama i da darži svaska s clenvete na družstvutu pu idnija principji zabelezani pu žuridičeska forma.

Menatite vremeta sa mu naučili či ni seku fel politični ángážáment i dubar i haznuviti za obštnusta, makár či  pu neku pać idnija ud sočjálnite sisteme sa se vládali pu dubri i právi principji.
Za parvija denj ud novata gudina Sveti Bašta Pápa Fránc u négvotu naraćvanji s prelegata  na 52-ja Svetovin Denj na  Mira  mu spumeneva, još ud titla, či „Dubrajta politika i u službata na mira“.

Možimi da ričim či temata niji báš na primer udbrána, osubitu aku se mislim či toze titlu  i bili izjavéni ud Vátikán još ud 6 november 2018-ta gudina, sámu s neku denj napraći navaršvanjétu na 100 gudini ud sklučvanjétu na Parvija Svetovin Boj (1914 – 1918), za žalus svaršini s álduva na mlogja junác.

Dubrajta politika  i izgradéna na temelijata na diáloga nedgju predstávitelete na sate socjálnite klás, nedgju  pukulénjta i kulturi s mlogu briga kantu nuždite na seku persona, i seku persona, seku čeleci treba da duznaj či i toj ima idin političin rol, tojest ima odguvornust za napreduvanjétu i razvivanjétu na obštbusta.

Aku politikata raboti u istena za dubrojtu na čeleka, tugaz ta stánva, ubliče náj gulemata forma na milusarcnusta kantu bližnika.

Mira ni moži da se izdarži biz idin istensći diálog, istensku razbirenji, biz da ucigurevaš prejemenjétu na satu unuj kujetu nosi mira. Idno takoze neštu i ji uvervanjétu idini u drugj, uvervanj kujetu ubážde Sveti Bašta Papa Fránc, se gradi na fundamenta na izvaršvanjétu  na ubićánite raboti.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu