luni, 21 ianuarie 2019

DXXIII. SE UVERVATI LI U DOKTURETE?


   U idno manenu sélče, pu idini zemv i mlogu ćerpičev pać meneva, se iztáče puléku idini žálin purcucjon, s navédni glavi, s saldz u učite i s mulitva utádeti kantu grobištata. Ama ud tolkuse repelják, ud tolkuse horcanji, ráklete se'j izlasnala, pádnala-j, za žálus, biz da sapćásat nekuj.
   Sled idno vreme, pu toze pać meneva idin stár trakturist, pustánati, i ud gudinte, ama po mlogu ud udvišnite pahárčita rićija i biz da vidi, pregázili ji grešnija u négvata rakla. Sapćasal ji toj posle či-i pregázil neštu, i katu i videli, homa u menuta i iztavrezil. Za da se udkupi, da ni znáj nékuj ništu, homa i farlil martavija u žilata (uda, bára).
   U taze uda, baš tugaz, na smurdževanj nekolkus tima sa luvál riba na izkrušnu (bránkonjere). No le tija za da uluvati mlogu riba, i se razbire, barži i bizi mlogu trudba, sa haznuvali dinamita. Sled katu sa grabnali pákvanata dinamita, etu či telotu na náša čeleć i izlezalu i  krénalu-j da pluva báš pukraj tejnata lagja. Mlogu sa se uplášli i barži sa zal telotu i sa –j farli na gráncata, báš ne meždinata ud sreć daržávite. Graničárete katu sa videli, sa viknali du tri pate:“Zastani! Ubadise koj si! Zastani či za grabna!“ i biz da čekati odguvor, le nitu ni bi imálu ud kogu da gu dubávati, sa krénali da garmati, durdi nisa si izpráznali sate kartuše. Puléku, puléku dubližli sa se du négu i ud idnaš idina ud graničárete ubážde:
-         Bože, toze čeleć niji begáč, toze i čiču Andrija, moja kunšijini. Cigurnu se-j upili kača  majmunj pa i zaspáli tuke. Hájdati da gu zanesémi u špitale.
      Zanili sa gu. I véći ud nekolkus saháte s mlogu trudba, sate dokture sa se prebrali i gu operirvati. Sled neku saháti, kaćétu sam kázali, etu či izlezva idin ud dokturete, i pustánati marda s rakata i duma:


   
  -    I imáli gulem ángjel, se-j udkupili, za žuvej!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu