vineri, 6 iulie 2018

CDLXXVII. EKO TÁMIŠ (TIMIŠ)





       Téčata Timiš - náj gulemata téča ud Banáta – za dustégni du na kraja na taze 2018-ta gudina idini nov turističini produkt.
       Tejnite izure, ud kujatu si prebire udite, se namervati na iztoknite starni na planinite Semenik ud okraga Káráš Severin, téčata Timiš meneva du razlivanjétu u téčata Dunava u Pánčevo ud Sarbija, 339,7 km, ud kujatu 241,2 km u vlášku (Rumanija).
       Pu négvata daldžina, turistete za možati da se rádvati, u slédnite gudini, za novi instrumenti i prujávi za pučivka i  prežuvevanj na slobudnotu vreme prezi projekta EKO TÁMIŠ/TIMIŠ - nov turističini produkt RORS-39.
       Projekta i krénali u meseca juni 2017-ta gudina ud 4 pártenere: “Centrul de voluntariat și mișcarea de protejare a naturii Pancevo (Sarbija)”, “Camera Regională de Comerț și Industrie Pancevo” (Sarbija),  “Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș” (Timišvár) i “Asociația Miltonia” (Timišvár).
       Prez toze projekt, EKO TIMIŠ - nov turističini produkt, se išti ucigurevanjétu na turistete sas novi patišta za biciglive prez gurite ud naoklu Timišvár, iz planinite i bregjištáta ud okragate Timiš i Káráš Severin, možnusta za šétanj sas bárći, nekolkus mesta sas tarpézi i parazove za slancitu na brega na téćata Timiš, mesta za luvánj riba izbráni u sloga s ásocijácjite za ribolov i mesta dumestni za da možimi da vidimi gadinite ud naoklu gurata na Máčedonja. Se išti da se kupati i biciglive, ama i bárći/ kanoe za turistete.
       Nekolkust tima ud dvete daržávi, Rumanija i Sarbija za imati prelega da naučati novi raboti za turističnotu razvivanj na projekta. Na idin takaze kurs sam imali prelega da učástivam i áz usreći 28 i 29 juni t.g u Zrenjánin Sarbija. Zajéstu, na pazárete za turism za badati naprávni puznáti hubanćite turistični mesta ud na brega na téčata Timiš kujatu vazva témelnu dvete daržávi, Rumanija i Sarbija.
       I ne u sétnija red za se razpuznájati turističnite mesta ud dvete daržávi: Sánktuáre ud Párca – Timiš, Káskádata/vodopáde “Bigăr” (Káráš Severin) manastire (Šág), lujza (Rekáš, Silágju), váruše sas idinstvena árhitektura (Timišvár, Lugož, Buzjáš), turistični mesta (Seku, Trite Udi/Trei Ape, Krivájá, Planinite Semenik).


























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu