vineri, 20 iulie 2018

CDLXXIX. NA UPRUŠTINJÉ U ČIKLOVA -2018

 Pánta, i sam cigurini či i vija, kolku lisnu sa menevali bulevite sledi neku pádenj, gá máma – Guspudin Bog da ja uprusti, i s ráj nebésći da ja nadari - me-j caluvala…
     I za da prežuvejmi teze usežbi, za da mu menati telovnite i osubitu duševnite bulevi, nija banátsćite balgare palćene smi puhodli  u 2 juli nášta Nebéska Májća, Blažéna Divica ud na Kámaka, u Čiklova.
   Brešćánete sa za druga féć na tuje mestu i etu či taze gudina smi po mlogja. Na toze denj, puháždenjitu na Blažéna Divica Marija vaz Sveta Liza, i praznika na taze čarkva, smi zágjnu, Bréšća, Stár Bišnov, Vinga i stanovnici na  mlogjete váruše ali sela u kujatu žuvejati banátsći balgare palćene: Dénta (Denta), Dédva (Deta), Timišvár (Timișoara), Smikluš (Sâinnicolau Mare) i drugja.
   Križnija pać na planinata i bili izmolini zágjnu, kača i hubankata Sveta Misa udslužna ud guspudina Stujáni Mirčov parok u Vinga, pumágani ud guspudin “Novița Drăghia” parok u Bréšća, guspudin Daniel Dumitru parok u  Orávica, paracija za kujatu se darži i Čiklova, naoklunin ud dičeta i studenta pu teologija Piry RÁDULOV.
     Raztušni smi si krénali s po gulema nadežde i uvervanj či … nismi saráčta.

































 


   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu