duminică, 4 martie 2018

CDLVIII. ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС ЗА ДЕЦА И ЮНОШИ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ОБЩНОСТИ В ЧУЖБИНА "СТЕФАН ГЕЧЕВ", 2018 Г.

Млади приятели,
          През 2018 г. Държавната агенция за българите в чужбина ще проведе двадесет ивторото издание на Детско-юношеския литературен конкурс „Стефан Гечев”.  По регламент, право на участие в него имат деца и юноши от българските общности в чужбина на възраст от 6 до 18 навършени години.  
Праз тази година предлагаме следните две теми:
„България в моите мечти”
и
„Българското културно наследство – част от съкровищницата
на Европа и света ”
Скъпи участници,
Първата тема в Литературния конкурс „Стефан Гечев” дава възможност да сенапишат литературни произведения, свързани с българските традиции и история,красивата природа на България, дома и семейството, родния край. Те могат да бъдат посветени на бележити годишнини от родната ни история.  През 2018 г. се навършват 140 години от Освобождението на България, 170 години от рождението на Христо Ботев, 145 г. от обесването на Васил Левски, 155 години от рождението на Алеко Константинов, 140 г. от рождението на Пейо Яворов,  115 г. от рождението на Джон-Винсънт Атанасов, учен, създател на първия електронен цифров компютър.  
Втората тема е посветена на Европейската година на културното наследство – 2018, както и на председателството на България на Съвета на Европейския съюз. България е дала много на света и тази предизвикателна тема е начин всеки един от вас да сподели своята гледна точка. 

Краен срок за получаване на творбите: 30 април 2018 г. Резултатите ще бъдат обявени през втората половина на месец май, 2018 година. Класирането ще се извърши в три възрастови групи: първа група: от 6 до 10 г.; втора група: от 11 до 14 г.; трета група: от 15 до 18 г. Няма жанрови и видови ограничения - всеки участник може да напише върху избраната от него тема есе, разказ, приказка, съчинение, стихотворение или да подготви презентация по темата.
Писмата с литературните творби трябва да съдържат следната информация за автора: лично и фамилно име, учебен клас и навършени години, учебно заведение/българско училище. С оглед подготовката на традиционното тържество за връчване на наградите на победителите, молим всички участници да предоставят телефон за връзка с родителите.
Желателно е творбите да бъдат изпращани по електронната поща като прикачени файлове. Ако това не е възможно, използвайте обикновената поща. Нашият адрес е:
Държавна агенция за българите в чужбина (за литературния конкурс), бул."Дондуков" 2-А, София 1000 Bulgaria

За допълнителна информация: Лили Спасова, координатор на конкурса; телефон: ++359 2 935 06 72;  телефон/факс: ++359 2 935 06 51; Е-mail:l.spasova@aba.government.bg
Конкурс по изобразително изкуство за деца и юноши от българскитe общности в чужбина “България в моите мечти” 2018 г.
06.02.2018
Млади приятели,
През 2018 г. Държавната агенция за българите в чужбина ще проведе за седемнадесети път Международния конкурс по изобразително изкуство „България в моите мечти”. По регламент, право на участие в него имат деца и юноши от българските общности в чужбина на възраст от 6 до 18 навършени години. Всички, които желаят да участват в конкурса могат да изберат една или две от следните теми за рисунка: 
Българските традиции
Живата природа на България
Моят дом, моето семейство
Моят роден край
Всеки участник трябва да изпрати не повече от две рисунки с размери до 35/50 см., като може да се използва всякаква техника: акварел, темперни бои, пастели, графика, флумастер, молив, колаж. Творбите не трябва да се паспартират и няма да бъдат връщани на авторите. На гърба на всяка рисунка е необходимо да бъде  отбелязана избраната тема и следните данни за контакт:

◊ лично и фамилно име на автора, точен адрес, електронна поща
◊ учебен клас и навършени години
◊ учебно заведение/българско училище
Моля, обърнете внимание: във връзка с  подготовката на тържеството за връчване на наградите на победителите, задължително трябва да бъде посочен и телефон за контакт с родителите. Авторите, които не са написали четливо всички посочени дани ще затруднят работата на журито и  няма да могат да участват в класирането.
Крайният срок за получаване на рисунките е 30 април 2018 г. Изпращайте творбите на следния адрес:
Държавна агенция за българите в чужбина
bul. Dondukov 2А,
Sofia 1000, Bulgaria
(за конкурса за детска рисунка)
Класирането ще се извърши в три възрастови групи: първа група: от 6 до 10 г.;  втора група: от 11 до 14 г.; трета група: от 15 до 18 г.Резултатите ще бъдат обявени през втората половина на м. май 2018 г. на сайта на ДАБЧ (www.aba.government.bg). Всички класирани участници ще бъдат уведомени за присъдената награда. Както всяка година, отличените рисунки ще бъдат представени на специално организирана изложба в края на м. юли. Допълнително ще бъдат съобщени точната дата и мястото на тържеството по връчване на наградите на победителите.

За допълнителна информация: тел.: ++359 2 935 06 54; e-mail:m.yankulova@aba.government.bg
Маргарита Янкулова, координатор на конкурса
Пожелаваме ви успех! Очакваме с нетърпение и радост отново вашите рисунки!
Международен конкурс по пеене „Любка Рондова“ - 2018
06.02.2018
Държавната агенция за българите в чужбина обявява откриването на осмото издание на Международния детско-юношески конкурс по пеене „Любка Рондова“ - 2018. Съгласно регламента на конкурса, право на участие в него имат деца и юноши от българските общности в чужбина на възраст от 6 до 18 г. Участниците ще бъдат разпределени в две категории:
1.      Индивидуални изпълнители, които ще бъдат класирани в три възрастови групи: Първа група - от 6 до 10 г.; Втора група - от 11 до 14 г. и Трета група - от 15 до 18 г.
2.      Колективни изпълнители, които ще бъдат разпределени в две групи: „Дует-трио“ и „Вокални групи и ансамбли“.
Желаещите могат да участват с изпълнения на български фолклорни, детски и популярни патриотични песни.
Всички участници трябва да изпратят качествени записи на техните изпълнения на аудио или видео-файлове (във формат  МР3 или МР4) с размер на файла - до 5 минути, или да  предоставят линкове за достъп  до изпълненията им, както и могат да изпратят записи на техните изпълнения, записани на компакт дискове (CD / DVD).
           
            Към записа е задължително да бъдат приложени следните данни:
-        лично и фамилно име на изпълнителя,
-        навършени години,
-        точен адрес на изпълнителя,
-        име и контактни данни на учебното заведение,
-        учебен клас,
-        имена/телефон/e-mail на родителите,
-        име/телефон/e-mail на музикалния ръководител;
-        e-mail – за контакт с изпълнителя.
           
            Крайният срок за получаване на материалите е 30 април 2018 г.
            Изпращайте материалите  на следния електронен адрес, като изисквате обратна информация и уверение за тяхното получаване:

или на пощенски адрес:

Държавна агенция за българите в чужбина
(за певческия конкурс на ДАБЧ „Любка Рондова”)
bul. Dondukov 2А,
Sofia - 1000,
Bulgaria

            Резултатите ще бъдат обявени през втората половина на май 2018 г.
            Всички участници ще получат грамоти за участие.
            Отличените изпълнители ще получат дипломи и подаръци на специално организирано тържество в края на м. юли т.г. Участниците, присъстващи на официалното връчване на наградите (след прослушване) ще имат възможността да се включат в музикалната програма на тържеството с техни изпълнения.

За допълнителна информация:

тел.: 00359 2 935 06 60 -  Иванка Славчева – гл. експерт в ДАБЧ и координатор на конкурса

Сърдечни поздрави от мен и успех на всички участници!
Лили Спасова

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu