vineri, 5 ianuarie 2018

CDXLIII. IZVANZEMETNIĆI MU PUHÁŽDETI

   Prez, nivi, daržávi, udi i planini se-j čulu véć za hubusta na Rumanija, ama i za puštenusta na tejnite stanovnici. Taj se vidi či járesa i prejali i zanéli i po na deléku tuj, čaći du krája na átmosferata, tám détu ninadéznu sa se šétali manenite i zelénite “čelečita”ud izbvanzemete. Tija barži sa šteli da naznajati tejnite marule - či taj se preubrášte “mamáče” ud tejna jazéći- ama, ne i blo dupusnatu tuj neštu, out sa bli pedépsani či tvarde mlogu sa rabotli u sétnotu vreme. No, le báš tazi i blá tejnata pedépsa, idna cela gudina da ni rabotati i sámu da se šétati.  I taj sa si rékali či za tragnati du taze remniva daržáva, za pusedati neku denj i tuka, pa taj vájda, out sa namerli žuvoti i na drugja mesta za i se uprusti idin mesec ud pedépsata. No, kača vaz námu gá napišiši idna kniga.  Áz idini, gji razbirem. Jáku mačnu meneva, se iztáče vremeto gá si slobudin i se šétaši. Gá si u vás, slobudin, gá  zadremiši málku, u 2 saháte, gá si utoriš učite sa 2 biz 5 menute, a gá si na rabota, zadremiši málku, u 7 saháte sutirnata i gá si gji utoriši sa véć 5 i 10 menute, i aku imaši nisréćata da ji zime, véć i mraknalu, i izfraknali dene.

   Sa zastánali tija náj parenji u dumá na glava garadini, sate kunšije, či le nija vlajsáta smi složni hora, sa se prebráli, ud maneni du gulemi, koj sas cuclata u ustata, koj s vila, tarnékop, lupáta ali ášuve, žinite s tučilći, koj kako i ugrébali i smi krénali da gji “pusertimi”. Na idnaši idna gulema svetlus se-j bljasnala právu usreći učite-mi i kača magnét sate grebelčeta, vili, kusi ali koj kako i imali u rakata sa se prebráli i sa se zalepili na iztapčnija tejna tárelj.  Nadégnali se-j tejna táreli na gore i si po maneni se právi, a un tuj vreme se čuj ud négu: -Vu zafálemi, na duviždenj!
   Čudnu i ud di sa znájali náša jazéć?! Ali vájda niji taj čudnu, ud katu dokturete právati greva, vájda nekuj ud nášte i učali na drugj svet da se ceri.
  Čekal smi gji da se vrášteti, ama kaćétu sti gji videli vija, taj i nija.
  Sigá jáku smi žálni, taj mu sarbati racte, jáku bi pleskali neguku…

   Ama, etu či smi duznájali istensćija uzrok kojtu gji zapreli da se varnati. Smi duznájali ud televizjata i ud interneta. Kajči sa bli na mulatčák u nušta  na iztáčenjétu na gudinata, nisam zapántili di u taze daržáva, pa tám sa dubávli mlogja pudárac, mlogja stulove prez glavite, i homa sa si učli da gj zanesati u tej.

   Sigá seda i se pitami, kuja pudáraci sa ji harésvali po mlogu?!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu