miercuri, 24 ianuarie 2018

CDLI. TRI KRÁLE, 2018-ta GUDINA

Bréšća, sabuta, 6 jánuár, Tri Krále, Javénjitu Guspudinuvu, Gášpar, Melkijor, Baltázár.



      Si nanásemi napámeć, kolku smi čekali zimnotu vreme, i na idnaši s niji i blágusova na kaštite. Pudeléni na grupi, smi služli  zágjnu s guspudina na blágusova na kaštite. Po manenite sa javevali sélenete s kadončitu, sa kanjteli i sa vikali  na glás:”Preprávejti-se hora, či domen (guspudin) za dodi da rusi”. Drugjete, po gulemćite,  smi sledili guspudina, a dnés ga gji vida, si nanásemi na pámeći za mojtu ditinstvu i… se pitam gá i izfraknalu taje barži.
     Ama, treba da prepuznájmi, či vremetáta menevati i se umenevati, pánta u náštu ditinstvu makár i imálu sneć, i nija jáku smi se rádvali. No, kátu hurtuvami za pántenj, katu sam bili još po maneni, dicáta kujatu sa služli sa nosli s tej plevena košinca i sa prebireli pudáracete ud horata za Seminára ud Alba Julja. Prebirelu-se ji slanina, kalbasa i jajcá za pomuš, kaćétu sam pisali.
      Ama za zastána s nanásenjétu napámeći, out sapćásvam či mlogja raboti kujatu gji pánta nima gji više. Guspudin “Drăghia Novița” parok u Bréšća, ubážde či i prečali 133 kašti  u kujatu i flezvali na blagusovi, taze gudina 2018-ta u Bréšća. Se zarasvami i se pláša, sa sas sém málku.
     Néka za u badeštotu, kolku moži po bližnotu, da badati hiljadi pate tolkuse kaštite u kujatu za se čuj  milnija pozdrav:

    Mir u taze kašta, i na sate tejnite stanovnici !








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu