miercuri, 4 octombrie 2017

CCXCVI. HURTATA, LEBA I SIRMÁSETE

03.10.2017, Bologná (pu Catholica.ro) –„Smi grešnici”, mu deka da prepuznájmi Sveti Bašta Pápa Fránc u Svetata Misa udslužna sas prelegata na svaršvanjétu na pástoralnotu patuvanj u diečezte „Cesena-Sarsina” i „Bologna”. Taze Sveta Misa i blá udslužna, večera, u nedele, 1 oktober 2017-ta gudina, na stádjone „Renato Dall`Ara” ud Bologna.
„ Imami vazmožnusta da si izberémi da badimi grešnici pu pate, patnici, da ustánimi u slušenjétu na Guspudina Boga, ga pádnimi, fletimi u greha, da se pukájmi i da stánimi na novu, kača idinrudénija Sin, ali grešnici kujatu sedati sadniči i kujatu sa guvovi u makár kako vreme da se udpráveti s izbrán ud tej hurti, kujati na tej i štinvati” ubážde Sveti Bašta Pápa Fránc u svaska s primera na dváta sinve, kujatu na molbata na baštata-ji da utidati da kupájati u lojzutu, mu udguváreti: parvija ne, ama posle se razmisli i utidi, a drugija, da, ama ni utidi.
         „Možimi da si izberém pate kojtu za gu sledimi: da badimi pukájni grešniti ali licumerni grešnici. Náj glávnata rabota ustánva da napreduvami sarcátu, s sekudenšnata borba s kájeni i vrášteni, ubráštenj kantu Nebésćija Bašta. Otu Bog Bašta trasi hora sas sarcáta čisti i ne hora čisti sámu u vankašnusta”
Sveti Bašta Pápa mu deka da se udstarnimi ud licumernusta, uholnusta, udstarnevanjétu ud nášte bližnici.
„ Náj glávnata hurta i „kájenji”: kájenjétu, i pate détu ništi mu ustávi tvard. Treba da umenémi hurtite „ne” ubádni na Guspudina Boga sas hurtite „dá” i  sate „dá” ubádni na greha sas „ne” , i satu tuj ud mila kantu Guspudina Boga”.
„ Néma krastjánsći žuvoti, žuveni pu kniga, izgradéni pu idin plán u kojtu stéga da napráviši nekolkus právb za da si umiriši vatrešnusta, duševnusta: krastjánsćija pać i pate na smirénusta,  na idna vatrešnust s mlogu utvárenji i razpálčvanj, katedenj gutov za ubráštenj kantu Boga, kujatu znáj da se káj i da se ubárni kantu Négu, da se predadi na sirmaštvotu”
Sveti Bašta Pápa mu pukázva tri hurti, točći, punkta u kujati  treba da se zaluvimi. ”Parvata hurta i Hurtata, kujatu i busolata kujatu mu mámi pu právija pać kogutu za gu sledimi smiréni otu toze i pate na Boga  détu ni treba da gu zalutam u náštu trasenji na modernizma. Drugata hurta i Leba,  Erhárističnija Leb, Svetotu Telu i Kravi, otu ud Euháristijata počniva satu. U Euháristijata i čarkvata, ni u hurti pisani ali ubádni, negu tuke, u Isusvotu Svetu Telu prejamnu ud horata grešni i nužni, kujatu se usešteti milvani, i tugázi  ištati i tija da milvati”.
U trićija red, Sveti Bašta Pápa hurtuva za sirmásete. „Za žálust, i dnés ima mlogje hora kujatu žuvejatu u gulemu némanj. Ama sreštem, za žálust si po častu, hora sirmáse i zažadéni za mila i za idna dubra hurta, hora sami, biz propka, sirmásete na Boga. U tej za namerimi Isusa, otu Isus i sledil pate na sirmášnusta, na pátenjétu i tarpenjétu, na makata.
Zapanteti hurtite kujatu sa mu harésvali na kardinále „Lercaro” udajbetgji na ultáre na vášte sarcá”


„ Aku prejemem i delimi Nebésćija Leb, kaći da ni delimi i zenájćija leb? Treba u seku vreme za zapántimi i da ni zabrávimi tuje nikade. Hurtata, Leba i sirmásete- da molimi za da dustignimi da ni gj zabrávimi doveka i tija da mu mámati pu náša pać”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu