duminică, 2 iulie 2017

CCCLXXII. ČARKVATA NOTRE DAME UD TIMIŠVÁR

23 JUNI 2017 – PRESVETOTU SARC ISUSVU
   Čarkvata Notre Dame i  blá izgradéna  megju 1893 – 1895 g. pu plánvete na  timišvársćite árhitekte Eduard Reiter i sina, Álexánder Reiter.
   Turnite sa visoći 55 métera, a čarkvata ij dalgja 33 métera i šaroka 18 métera.     Tá i blá pusveténa na Presvetotu Sarci Isusvu, u 8 oktober 1895 g. ud biskupa Áleksánder Dessewffy.
   Notre Dame i čarkvata kadetu mložstvutu banátsći balgare ud Timišvár hodat seku nedele na sveta misa udslužina ud Msgr. Gjuka Áugustinov.
   Prez 1858 g., za da se uklučat i mumičtata u romanokatulićánskata sistema na obrázovánji, sa bili pukánati parvite šést kalugjerći ud ordena Notre Dame (Sorores Pauperes de Nostra Domina), usnuván prez 1833 u Munchen. Tija utváret u Timišvár idna škula za mumičta ud 5 klás, sas internát. U internáta sa sedeli mumičita na vazrast ud 6 de 16 gudin, ud seláta ud naoklu Timišvára ama i ud Timišvár.
   U 1863-ta gudina se ij izgradila dnéšnata škula i obrázovatelnata dejnust ij počnala da se razširva barži. Hubavija nauk dádin ud kalugjerćite i mloštvutu jazic, kujatu sa se izučeval tuka, sa naprávli škulata Notre Dame da badi puznáta u celija Banát.
   Čarkvata ij bilá část ud idin po-gulem kompleks, kojtu ij uklučval Rimsćija- katulićánsći Licej za mumičta, ovudata, pedagogičeskata škula, doma za sirácite, ádministrátivnite sgrádi i stájite na kalugjerićite. Dnés u tez sgrádi se namerva Srabsćija  licej, Koleza Bánát i Doma na studentete.
   Ima tri ultáre: glavnija ultár, pusvetén na Sarci Isusvu, idin ultár pusvetén na Bl. Divica Marija i idin pusvetén na Sv. Jozef. Glávnija ultár i bili naprávin u Tirol ud Ferdinánd Stufflesser.
    U dvete turn se namervati čitiri dzonjta, naprávni ud májstura Ánton Novotny ud Timišvár Fábrik. Pá u Timišvár sa naprávni i jorganete, ud májstura Leopold Wegenstein, kačétu i stulovete ud čarkvata, naprávni ud darvudelaca Josef Gertheisz ud Jozefin.
   Ćipovete i ultáre sa bili naprávni u Južin Tirol u pručuti májsture darvudelce.
   Prez gudinata 1944, pu vreme na bombardirvanjétata sa pádnali na čarkvata i na škulata Notre Dame 57 bombi, kujatu sa naprávli mlogu šteti. Tugáz sa bili izčupini i piktiranite pendžari – vitráliji ud čarkvata.
   U gudinata 1948, ordena Notre Dame ij bilo konfiskuvanu, a kalugarćjéte ne imálu više právotu  da predávat u škulata i sa bili izprátni izparvu u manastire ud Rágjne, a prez 1952 g. sa bili izgonati i ud tám, katu nekuja sa  bili premestini u Oraštie a drugjije u Popešt Leordenj, pukraj Bukuréš.
  U momenta na zatvárenjetu, u škulata Notre Dame ud Timišvár sa učili 716 učeničći ud različni nacionálnust, ud kujatu 4 sa bili banátsći balgarći.
   Za balgarete katuličáne ud Timišvár se griži Msgr. Gjuka Áugustinov, kaplán na pápa, parok u Mehála. Sé tuka služat misi i misnicite ud paraćijata Jozefin, gusp. Zsolt Szilvágyi i Szabó Tiberiu.
Pu: ČARKVITE NA BANÁTSĆITE BALGARE, 
MIRTON, 2015




 


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu