luni, 12 decembrie 2016

CCCXVI. MULITVA NA RODNICITE ZA TEJNITE DICÁ

        Milustivi Bože kojtu si storili i izdaržeš čelešćija nárud, ti zafálem za dicáta kujatu tojta dubrustivus mi gki-i harizala. S puniznus Te molimi da mu razsvetliš i pumágaš za da možimi da gji utránimi u straja na tojte zápuvest, da-j pukážimi s primer i hurta pate na Krastjánsćite kripusti i da gji bránimi ud seku telovnu i duševnu zlo.
       Dáj mu marlivus, mudrus, krotkus i iztarplenj i nad satu dáj mu idna savaršena mila kantu tej, za da znájmi da-j upráštemi, da badimi pravedni biz da smi sprudni, da se mislimi sám na tojta sláva i na tejnotu vremenitu i deševnu istensku dubro.
       Te molimi, guspudine Boze, dáj na nášte dicá zdráv i satu za kakotu imat nužda u toze žuvot. Dáj ji dubra ole i idno sarci palnu s mila kantu tébe i kantu tejna bližnić. Dáj ji milusta na tarpenjtu i predorvanjétu u nakáza s kogutu si gji izprobaš u tejna žuvot, za tejnotu spasénj. Nadahni u tej straja ud greha. Brani gji ud niváljanija nauk i ud hargjevite primere na sveta i napravi gji da daržat satu pu nauka na svetotu evangjéli. Udstarnevaj ud tej seku telovna i duševna opasnus. Razsvetli gji za da ni badat ućoravén ud purlemnivite stvár, negu da trasat da si preberat nipurmenlivu bugátstvu za véčnusta. Ámen.

KATULIČÁNSKU MULITVENU KNIGČE
Izdádnu ud Timišvárskotu Varhovnu Puglavárstvu na Čarkvata - 1990

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu