miercuri, 12 octombrie 2016

CCLXXXI. NA UPRUŠTINJI U RÁGJNE 2016-ta GUDINA

   






 S čisti sarcá, taze gudišnija brešćánsći purcucijon sastávini ud mlogja mládi i krénali, u nedele sutirnata u 4 saháte, pate kantu „ Svetata Svetica”. Tri dni sa patuvali u peš, i ne blo nikaku léku. Parvija denj sa stégnali u Timišvár détu sa prespáli, drugija denj sa prespáli u Áleuš (vlášć Alioş) i tréćija denj sa stégnali du Rágjne. Sate détu sa dušli u Rágjne sas drugu neštu: mašinčita ali kurs i ájzlubánj sa gj pusretli još ud napreći da flezati u Lipuv (vlášć Lipova).
      No, ni sám tija sa  pusretli pešáčte, negu i guspudin parok s po stárite sa gj čekali napreći križa  ud vaz musta. Tám smi peli zágjinu i smi izmolili mulitvata na pete ráni Isusvi.
    Sled tuj s saldz u učite smi se dubližli du čarkvata, pu trepćite, i smi puzdráveli svetata svetica s zabidvanj na ultáre.
     Balgarskotu Družstvu ud Rumanija i ucigurilu, u  Stár Bišnov prez predsedátela na filiálata, guspudare Péru Velčov i u Bréšća prez bivšnija predsedátel Péri Rádulov, tojest az , pu 2 kursi- áutobuze za sate stanovnici détu sa žélni da dustignati du tuke da možati da dustignati du vaz svetata svetica.
U sreda, 7 septembera sa stégnali teze kursi u Rágjne a na toze denj sa se udslužli trite Sveti Misi. Parvata  na Stár Bišnov, drugata na Bréšća, i sledvala predékata na guspudina Stujánku Mirčov, i sétnata na Vinga. Posle pládne zágjnu smi krénali pu križnija pać na planinata, a posle, gore smi preslušeli predikata na guspudina Dáni Kálápiš.
    Smi se razdelili ud nášta sládka Nebéska Májća s pesmata „Izbogum Sveta Svetica”.

   Nimoj da se iztulmáčat s hurti sate usežbi prežuveni u rágjenskata čarkva, a siga  radusta i s tolkus po gulema otu sam razbráli či idna ud možnite temi na ličencata na Péri Rádulov i báš tuje pukornu patuvanj kantu nášta Rágjenska Májća.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu