marți, 30 august 2016

CCLXXII. SVETOVNIJA DENJ NA MLADÉŽA 2016

      U meseca jula, taze 2016-ta gudina u Krákovja i blá uredéna XXXI-ta edicja na  Svetovnija denj na mladéža.  Više ud dvá miljone mládi sa dubližli du Krákovja i taze gudina.  Pu dekanjétu na Sveti Bašta Pápa Iván Pável II-ja još ud 1985 se prebireti mládite ud sat sveti.
      Ud nášta daržáva sa bli kulu1000 mládi ud kujati više ud 100 ud Timišvárskata Déečeza, nedgju kujati, se razbire i banátsći balgare – palćene- 13 na numer.
      Náj čekanotu svetovnu prebireni  se ji daržálu nedgju 26 -31 juli u Polonja u váruša na milusarcnusta i u gudinata na milusarcnusta.
      Ama, to satu i krénalu po ránu, još ud 20 juna katu sata daržáva sij utorla puhortite i prejala stotni hora détu sa se rádvali zágjnu i sa se raspuznali megju tej, ama i sas Polonja kača daržáva.
      Sa slédvali hubanćite deni prežuveni u Krákovja, détu se razbire sa krénali si idna Sveta Misa udslužna u tornić, 26 jula. 
      Nauk, pu Kátakézmusa, na vlášći jazéć sa daržál u čarkvata  Świątniki Górne slédnite misnici: PS Virgil Bercea, PS Florentin Crihălmeanu i PS Petru Gherghel, ama i ud PS Alexandru Mesian i PS László Böcskei.
      U čtvartak posle pládne pukraj mlostvutu mladéž prebráni u Krákovja i dušali i Sveti Baštá Pápa Fránc i zágjnu smi molili s rádust u sarcáta za pudpalnu upruštinje. Na Svetata Misa, Sveti Baštá Pápa i izjavili či slédnotu sreštenj za se darži u Pánámá u  2019-ta gudina.
      Idin istensći festévál smi prežuveli teze dene u Krákovja naćéčini s igri, sportni nadprevárvanjéta, sekakvisi expozécji, satu zágjnu sas mládi ud pu celija sveti, sinca ujdinati u nášta jáka vera.

   
























   















 Teze sa…nekolkus miselj ud tuje sreštenj na
    Piry RÁDULOV
                                             détu i prežuveli tuje hubanku i milnu
                                                                Svetovnu Sreštenj na mladéža

                                                                    Krákovja 2016 –ta gudina

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu