duminică, 7 august 2016

CCLXIII. MINISTRÁNTETE NA UPRUSTINJÉU RÁGJNE




Ministrántete, dicáta détu služat na Sveta Misa na ultáre, sa se prebráli, kača seku gudina u Rágjne. Tuje hubanku sreštenj se ji daržálu na18 juna i brešćánete sa imáli izvanrednata prelega da zamat i tija del za paruv pać na tuje sreštenji. Zafálem s taz prelega na Balgarskotu Družstvu otu sa ucégurili patuvanjétu na nášte dičeta.
 Dene j počnal s idna Sveta misa udslužina ud biskupa Martin Ross, zagjnu s po mlogja misnici, megju kujatu i  Msgr. Gjuka Áugustinov, Péri Velčov i Drăghia Novița ud Bréšća. Mlogu hubanći sa svirli i sa peli dicáta ud Dumbravéca (Uj szentez).
    Sled misa, dicáta i sate prebránite sa pladnuvali u Lipuv i tám se ji káreli dene s mlogu hubanći igri i nadprevárvanj. Smi peli i igráli narudni igri na taj zvánotu nadprevárvanji ”Ministrántete imati tálent”, smi prejgráli drugotu mestu na fotbala i smi si pukázali  satu détu znájmi ud čarkovnija nauk. Hubanć denj smi izmenali i smi imáli prelega da se razpuznájmi s dicáta, ministránte ud drugjete paraćij. Naprać da si krénimi kantu nášte milni dumá, smi se vazkáčli na planinata du Kalvárijata i zágjnu smi izmolili  ”Bašta náš” sekuj na négva jazéći, otu na tuje sreštenj sa zal del zágjnu s brešćánete i dičeta ud Dénta i ud Omura.
  Istenaj, či nimoj da se perkáži u hurti satu détu smi usešteli na toze denj i vájda za tuj či sled mlogja gudini détu smi se dorli da zamimi del na tuje sreštenj, etu s pumušta na Guspudina Boga smi dustégnali da prežuvejmi i teze hubanći mégve.

TÉBE BOGA FÁLIMI ! 





 
     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu