joi, 7 aprilie 2016

CCXLIII. PARVATA ČUDÉSA UD LOURDES

     Na 1 márt 1858-ta gudina za dvanájstija pać Blažéna Divica Marija se javeva u Lourdes. Više  ud 1500 hora sa bli na toze denj vaz grotata Massabielle. Za parva féć megju prebránite i imáli i idin misnić. Prez nušta Chaterine Atapie, idna dubra  drugárća na Bernadette ud Lourdes i blá vaz grotata i si ji natopnala izbrusnata raka u udata détu i izvirela ud zemete i ji tékala tám  i rakata i ji uzdrávela i mogala da si ja buta. Za kasu vreme Lourdes i stégnali mlogu puznáti za čudéste détu se dugáždeti. Komésjata sastávna ud  više ud 5000 dofture – ud više ud 30 daržávi, i ne sámu katuličáne negu i drugja veri – détu sa se zanimávali s prepuznávanjétu na čudeste sa prepuznál kača čudésni izcerevanjéta kulu 1200, a čarkvinite puglaváre  sa prepuználi du dnés sámu 69.
     I ustánala puznáta právbata na taj zvánija E. Artus us Paris détu i ubéćál 10000 fránka na ondz détu za dusvedoči kača ni istensku makar idno čudesnu izcerevanji napisani u knigata na Henri Lasserre. Razbire se či lejvete ne gj dubávili nikuj du dnés.
   Ama náj glavnata rabota u Lourdes nisa kaćétu bi mislili sekuj teze čudésni izcerevanji na telotu negu usežbata či tám stuji, i megju mloštvutu hora nášta Nebéska Májća. Teze usežba ja ubážde i guspudin Paul Claudel kojtu taje piši u négvata kniga: "Vida  Blažénata Divica pukraj vás, vu milva s bizkrájna mila".
Treba da prpuznájmi či Lourdes i idno mestu détu mu pukázva čistata i gurčivata istena na patnéžete na čeleka na toze svet palna s boles i bulevi.
 Hiljadi hora pulegnati  pu zemete, dičeta biz pogled ali biz kráka , race ali glás nosni u racte na tejnite žálni májci ali bašti, istu tolkus hiljadi mládi détu nékade nisa pustapli na tejnite kráka. Ama u Lourdes sate zabrávati tejnata žálus. Ni sate se varnati izceréni ama sate se varnati po blažéni, s sarcata palni s nadežde.
Pu, www. e-communio.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu