joi, 18 februarie 2016

CCXXVI. FARŠÁNGJI 2016

   


     Taze gudina artističnija prográm za Faršángji se ij daržál u sabuta, 6 februára u Balgarskata kašta ud Bréšča. Dicáta ud Ánsambala Brest sa se trudli, pud upatvanjétu na Péri i Máry RÁDULOV da sastávati idini po hubanći i véseli prográm détu da zarádva sarcáta na sélenete i na gustenete.
      Náj manenite i srednite mončita sa se upásali s hubankata nášta ruba, a mumičitata sa ublekali sinite gášte i rizi i taj sa izigráli nekolkusi ud nášte banátsći balgarsći palćensći igri ama i balgarsći. Mládija Ántonio Toma i zasvirili i toj nekolkus ud nášte pesmi i sate sa se uluváli u igrata. 
    Sled tuj sate sa se preprávli na mošule, pu običája i zágjnu,  manenite i srednite dičeta ud ánsámbala sa izibrali idna šalniva sčeneta sastávna ud po mlogja igri, a srednite sa igráli po za dalgju.     Nitu po gulemite nisa se ustávli i sa se vaskáčli i tija na sčenata da pukážati preprávnata igra za toze véčar. Guspudáre Čáni Pejov i prečali nekolkusi šalnivi pojezij napisani báš ud négu
No veséljtu i trájalu du sutirnata i sate prebránite sa bli upuštuvani s jasći i pići.
        Otu sam spumenali, ni kača drugjete, kuja sa unezi détu sa se trudli za upatvanjétu na teze hubanći dičeta, za spumena i za zafálem za trudbata na gutváčete: Rácka Kerčov, Lučián i Monika Ángi Dinu i Páli Stinga, ama  i na dičetata i mládite détu sa se trudli za toze véčar da badi izvan rednu hubanći i da ustán za spomen u nášte sarca.
     Tija sa: Álex Péri ČOKÁN, Ánamarijka ÁMURARICA, Ánamarijka ORAŠÁNU, Ánamarijka ŽIGALOV, Ántonio TOMA, Gábriela SLÁVIN, Beti ÁMURARITA, Edi SEVERÁ, Fábián KERČOV, Kárla Ádelina ČOKÁN, Lorena ŠERBESKU, Májá SLÁVIN, Márian PETROV, Mario KINDEÁ, Mirábela DUPCOV, Moni DINU, Oliver TOMÁ,Páli STINGA, Piry RÁDULOV, Sara KERČOV, Šebi ORAŠÁNU, Šebi RÁDULOV, Šebi TUTURILOV.

S pomuš Božija, se nadevami da se sretimi i dugudini !













   

2 comentarii:

  1. Pa ni si li izbarkal gudinata u zaglavieto?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Zafálem! S taz greška sam si dál isápt či nekuj četi toze blog. Vu zafálem ud svi sarcu!

      Ștergere