luni, 27 iulie 2015

CLXXXIV. KIRÁJ U DETÁ 2015


Smi dučekal s rádust u sarcáta hubanćija práznic na rodnicite na nášta Nebéska Májća- Blažéna Divica Marija,  Svetite Joákim i Ána. Na toze hubanći denj,  smi zali del na svetata misa udslužna u krastijánskata čarkva ud grada Deta. Napalnati s kripust, dekani ama i udlačni da žuvejmi u mir i s mila idini kantu drugji, sled svetata misa, napraći čarkvata smi zal del na hubanćija artističin prográm izvaršini ud nemsćija ánsámbal ud Detá – Edelweiss i négvite gustene, tojest ánsambale na  nemskotu I magerskotu malcenstvoud ud drugja váruše i sela i ud ánsambalete na drugijete malčenstva na grada détu praznékuvat kirvája: Ánsámbala na madžerete i novija strak na Ánsambala Vinče na banatsćite balgare – palćene.
Sled toze prográm, kača predsedátel na brešćánskata filiála na Balgarskotu Družstvu ud Banát – Rumanija, sam bili puzváni u Balgarskata kašta na pladnina.
Na pukanata na predsedátela na  déduvskata filiála, guspudáre Vánju Boboičov, pukraj graždáne na grada Deta i drugje pukánati ud Bréšća, sa zal del tuje vesilj i: zamestnići predsedátel Stépanku na B.D.B.-R.Velčov Zablatoske, predsedátela na bišnovskata filiála guspudáre Péri Velčov, derékturćata na  Liceja  s predávanj na balgarsći jazić Kiril i Metodji ud Stár Bišnov gospugjata Stánka Velčov, predsedátela na déntanskata filiála guspudáre Pétarku Kelčov i zamestnić predsedále Toma Dermeštiov, predsedátela na vingánskata filiála guspudáre Péru Velčov détu i dušali s još idin stáv na filiálata, i, vájda ni u sétnija red, predsedatela na brešćánskata filiála, tojest áz, Péri Rádulov i mojta drugárća, Mári Rádulov.
Muzikata i blá ucéguréna ud Péri Žigalov s négvata formácija.
Za kasu vreme i puhodili Balgarskata kašta i tuje sreštenj i Péri Rádulov, seminarist u drugata gudina pu teologija u Álba Iulia, détu i dušali da zami del na sveta misa i da se rádva zágjnu s banátsćite balgare palćene ud Deta. Razbire se či ne fálilu nitu narodnite igri predstavni ud clenvete na novija strak na Ánsámbala Vinčeud Detá.











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu