vineri, 19 iunie 2015

CLXXIX.PUBOŽNUST U DETÁ

     Banátsćite balgare – palćene, vernici détu sa bli na upruštinje pu svetite mesta ud na toze sveti s pumušta na Balgarskotu Družstvu ud Banát - Rumanija sa se prebráli, ama  i ne sámu teéa, na 6 juni u grada Dédva – taj kaćétu mu dumami/naričemi néja brešćánete ali Detá.
   Kača redumu détu sa se prebireli du siga, u Stár  Bišnov, Vinga, Smékluš, Timišvár, Bréšća i vájda na drugje mesta détu áz gj ni znája, i za tuj vu, ama  i, i se mola i na tej,  da me uprustiti i uprustati, satu se kréni s idna Sveta Misa udslužna ud namáče na tuje družstvu- guspudin Stujáni MIRČIOV.
     Istu taj i u Detá i blá udslužna idna hubanka Sveta Misa. Glávnu i da pubdeleža ud hurtite na guspudin Stujáni MIRČIOV détu duma / ubážbe či u taze hubanka čarkva ud Dédva i pava féć/paruv pać détu ima prelega da služi Sveta Misa samičeći, U tazi čarkva i molili Boga u škulársćéte – léčejsćéte gudini, ga gotu i imáli prelega, i vájda u taze čarkva i dubávili – duma toj -milusta da izuči i posle da prejami toze sakraménat:- Svetija Red.

     Sled Sveta Misa, gusudin Stujáni MIRČIOV i puzvál sate prebránite u sedalištotu na Filiálata Dédva na Balgarskotu Družstvu ud Banát - Rumanija, da jadati i da pejati nadálja čarkovni i narudni pesmi, razbire se či na náša milini banátsći balgarsći palćensći jazéći.
Svetičta : Máry RÁDULOV


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu