marți, 26 mai 2015

CLXXIII.270 GUDIN BALGARSKA ŠKULA U STÁR BIŠNOV


     U sabuta, 23 máj u Stár Bišnov i pustignali  négvotu prevazkoditelstvo / eksčelenca, posolnika na Balgárija guspudáre Áleksándar Filipov.

     Sas prelegata na praznékuvanjétu na 270 gudini balgarska škula u Stár Bišnov, ama i za zabelezvanjétu na 24 máj – dene na slavjánskata kultura, pismenust i edukácija, ud skoru i nácjonalini denj u Rumanija na Balgarsćija jazéći, tuje puháždenji i uluvali životi, se ij tréflu/dugudilu na pukánata na početnija konsul na Balgárija u Timišvár ama i birov na Stár Bišnov, guspudáre Gjusi NÁKOV.
U sabuta posle pládne i blo uredénu idno sreštenj s bivšnite i sigášnite dáskale ud Bišnuvskata stára škula.
Na utre, u nedele 24 máj sam imáli prelega da zama del na gulemata  Sveta Misa.   Za sate détu ni znájat – u Stár Bišnov ima seku nedle du pládne dve Sveti Misi: Maneka Misa i Gulema Misa, tuj za da razberat i da ni mislati či sam se usukal i za méne sámu nekuja misi sa “gulemi”.
Sled Sveta Misa sate Bišnuvene i gustene sa se prebráli napreći pámetnika na biskupa Stánislavič i sate ofičjálni puzvani i mamáče na Stár Bišnov sa zal hurtata a poslánika i pulogali cveći na pámetnika.

Si u tuj vreme u Muzeja na Banátskotu Balgarsku palćensku malčinstvu ud Stár Bišnov i blá uredéna idna tábara  za risuvanji / štámpanji. Artistete détu sa učásvali sa pudarili Léceja s idna hubanka svetica s Sv.Sv. Kiril i Metodij. Večera, u obštinata, ali vláškata kašta kaćétu i se máj duma, i  blá uredéna idna izložba sas sveticite na sate unezi détu sa zal del na taze tábara.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu