duminică, 28 decembrie 2014

CXXXI. “O, KAKVA RADUS GULEMA!”


FESTIVÁL NA KOLADNITE PESMI “O, KAKVA RADUS GULEMA!”

DRUGATA EDICIJA -2014 g.
BRÉšĆA, 26 december





   Etu či, mámni ud svetlusta na Koladnata dzvezda smi stégnali na drugata edicija na toze hubanći festival, détu mu ubliva sarcáta s milnite koladni pesmi.
   Taze gudina sa učástvali i sa mu razveselili s tejna hubanći ditinsći glás, dicáta ud Ansambal Brest i tejnite, ama i nášte gustene, fánfárata ud Denta.
  
   Mlogja hora sa se prebráli u toze drugija denj na Kolada, brešćáne i tejnite gustene i pu ( mojtu dekanj) molbata na predsedátela na Filiálata Bréšća na Balgarskotu Družstvu ud Banát – Rumanija- Péri RÁDUILOV sate sa peli zágjnu s dicáta.
   Gustenete ud Denta i tija sa mu zarádvali s nekolkus pesmi i napreći da kréni prográma sa zasvirli hubankata pesma “O, kakva rádus gulema”- imna na nasa festivál -  napreći Balgarskata kašta.
 
  U sétnija del na toze véčari, dicáta sa pusretli “ Dedu Kolada” détu sled katu i preslušeli idna pojazija ubádna ud seku idno ditenče ud Ánsámbal Brest, gij pudaril, ud starnata na Balgarskotu Družstvu ud Banát – Rumanija sas sláči i s pu idini milini spomen za nizabrávnusta na toze véčari – idno šolče naštmapanu s dicáta ud Ánsámbal Brest.
   
Sate pejáče sa bli rasplaténi s mlogu pliskanj race i sate sa se ubićáli či za dojati i na tréćata edicija na toze hubanći festival, détu nu ujdinva pukraj jáslite na manenotu novu rudénu Isusče iI mu napalniva sarcata i dušite s koladnija mir.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu