duminică, 14 decembrie 2014

CXVI. POJASČETU – DEL UD NÁŠTA MILNA RUBA


“Ud želbata da si puznávami i cenimi nášta milna musija, smi krénali na toze pać. Za krenimi s maneni rázkače. Ništi krénimi ud homa da izpalnivami klinsći, da tečémi ali da pletémi fir, no tuj za ij naprávimi po natáta, negu za krénimi s náj manenata stvári- pojasčetu.
U sabuta,
13 december 2014-ta gudina, na idnaši s krenvanjétu na devetnicte, za se sretimi s dicáta ud Ánsámbal Brest, u Balgarskata kašta da naučimi da pletémi pojasčeta.”
(https://www.facebook.com/events/1520935348187070/?ref_dashboard_filter=past&source=1)
S teze hurti smi izjavili pu sočjálnata mreža, tuje náštu sreštenj



    Mislimi či smi dustégnali náša cél, toz da dicáta puznájati i zalibati hubusta na nášta nusija. Ništa mlogu da hurtuvami, hájati sincata za istu po málku da hurtuvami i po mlogu da právimi za napreduvanjétu na nášta nácija.
    Dnés smi pléli pojasčeta s tri i čtiri kunci, se ubićábvami či na slédnotu sreštenj za pletémi pojasčeta s šési i osem kunci, i se  razbire či ništi zastánimi tuka, negu za si puznájmi rubata i običájete za taj da možimi da gj prededémi i nadálja.
   Sa mu pumognali, námu , méne Péri i mojta drugárća Máry RÁDULOV gospugjéte Kini SLÁVIN  i Kini DINU na kujatu i zafálem ud svi sarcu. Náj mlogu  vredati zafálnust dicáta či sa preslušeli, sa dušli i sa naučili idin del ud sekudenšnite dejnusti na nášte prededve za upázvanjétu, čaći du dnés na nášta hubanka nusija.
   Se nadevami či sate nášte  čatele znájati či s pojasčetata se vazva valenika, karligátkata i pulata – za tuj ubážbemi či i “del ud nášta milna ruba”.
   U vremeto štuti smi pléli pojasčeta smi peli koladni pesmi, za da badimi preprávni za Festivála  na Koladnite Pesmi, détu se dubližva i smi slušeli kaći i blo nekupaći….


    Za svábda sa se pléli mlogu pojasčeta. Mumata i pudarevala na dicáta, na mumičtata hubanći pojasčeta. Za šála i smej, sa gvádeli mumata da vazva svikarvata s pojasče za da vidati “ aku znáj da vazva smpotata s žitu”.

  Milni dicá se nadevami či znajti či nekupaći ne imálu kombina, negu žitutu sej  sekalu sas sarpa, sej vazvalu na snopčita, sej nariždelu u petini, sej hozlu du sélu i dabe posle sej varšlu s mašinata.

  E kolku mlogu i vazmožnu da naučimi za nášta nácija u teze nášte maneni sreštenjéta. I da si sédimi i sas spomeni…idno mlogu hubanku pojasče.

                                                                                                                  Svetičta: Sebi RÁDULOV

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu