joi, 12 iunie 2014

LXXXIII. DUHVETE 2014



   Taze gudina Slezvanjetu na Duha Svetija - Duhvete i bili idini mlogu ploduviti práznéći pu kultura i sport.  Na toze práznéći, nekolkusi brájće ud Stári Bišnov, na čélu s birova, sa mu puhodli.
   Razbire se či zágjnu smi zal del na Sveta Misa, smi pladnuvali u Balgarskata kašta i posle pládne smi izigráli  málku fotbali.Taj kaćitu i rékal i guspudare Gjusi Nakov, i bili idini mlogu hubanći denj, parvija - duma toj- détu i igráli fotbal  zágjnu s sina - mu détu gu zvati za istu Gjusi Nakov. No i drugja brešćáne sa igráli u ekipata na Stári Bišnov, megju tej i bla i Georgiána Rádulov, idinstvenotu mumiče détu i igrálu, treba da prepuznájmi či po dubre, po hubeve ud nekolkusi ud mončitata. 
 Večera, s počnivanij ud 7 saháte, na mojta inécjátiva sej uredili idini izvani rednu hubanći artističini prográm. Ud katu se pánta na brešćánskata sčena ne imálu tolkuse hora najdnaši. Sa bli pukánati, i se razbire či sa dušli i sa mu pukázali tejnite narudni igri ánsámbalete na slednite malčenstva:



 - Srabsćija ánsámbal "Sveti Nikola" ud Deta,  mámini ud Djána Tatarušánu.Tija sa mu pukázali dve hubanći igri pu koreográfijata na: Senadin Krističi i Ognian Krstiči.

 - Slováčćija ánsámbal " FIALOCKA" ud Butin, koreográf BAITAR Iarka.


- Nemsćija ánsámabal “EDELWEIß “ ud Deta. Glávnu ij da pudbeležimi tuka či katu sam gj pukánali da dodati na Duhvete u Bréšća sa mi odguvorli či némati nitu ime na ánsámbala i dabe se probati da se udkrénati, no katu sam i rékali da dodati makár kolku málku, báš i aku ni igrájati na sčenata, sa se " razsvedili" telefonete i prez málku varvi s cidulče u rakata s imetu na ánsámbala. No taj sej rudili nemsćija ánsámbal  “EDELWEIß“ ud Deta.



 
- Madzersćija ánsámbal " BUZAVIRAG" mamini ud  TAMASI Emese, koreográf - instruktor OMBOS Andras détu i mamáči na madgersćija ánsámbal SZEGED TANCEGYUTTES ud Szeged - Madzersku.




 - Vlásćija ánsámbal " FLORI DE CRIN " ud Dénta mámini ud Mirela Giorici, instruktor koreográf  Nicolae Marta.





   
I ne u sétnija red, banátsci balgarsćija palćensći i brešćánsci ánsámbal BREST s negvite tri grup, mámini ud méne i mojta drugárća (Péri i Máry RÁDULOV).
Nismi mogali da se naremnuvami na hubusta na nusijte i igrite na teze malčenstvá. Za tejnata trudba sate ánsámbale i futbolskata bišnovska  ekipa, i mamáčete  ali koreografe/ istruktore sa bli nagradéni s diplomi sa bli upuštuvani s jasći , pići i sláči.




   
Neka da slezi i nad námu Duha Svetija, da mu naprávi da razberémi da si pázimi i nadalja verata, nisijata, jazika, igrite trádicijete i  nášte skapi majćinsći banátsći balgarsći - palćensći običájete


 TAJ DA MU BOG PUMOGNI .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu