miercuri, 2 aprilie 2014

LX. BÁBA MÁRTA



BÁBA MÁRTA – 2014 gudina u BRÉŠĆA



      I u taze 2014-ta gudina, kaćetu i du siga, i se nadevami či i nadálija, u náj manenotu, ama náj čistotu banátsku balgarsku – palćensku sélče sej uredilu pusreštenijtu na márta meseca, tojest na prulećta.
      Izvani redna rádust sa usešteli dicáta, i ne sámu, negu sate hora détu sa se prebráli u drugotu gumnu na Balgarskata kašta ud Bréšća. Pu ubičája smi zapálili gulemija kupinj ud ogriz ( tulij izvadini ud jáslite na márvite - izedini ud lisćite) i gurašnata muj ugrejala námu i Bába Márta a plamaka i  razvideleli nebeto.
      Si toze denj – 28 februára -  smi praznikuvali i rodnite deni na Slávin Gábriela –clen na Ánsámbal Brest  i na predsedátela na Balgarskotu Drtužstvu ud Banát – Rumanija, osnovitela i mamáče na Ánsámbal Brest – Péri Rádulov na kujatu i žélimi pu toze náčini još idnaši: “Na mlogu gudini!” 
      Na guspudáre Péri Rádulov dicáta sa zafáleli  i za trudbata na nosenijtu na ogriza i za uriždenijtu na toze denji i za satu détu právi za upázvanijtu na nášte skapi običáje. 
      Out áz piša teze redelčeta, išta da vu ubáda či néma po gulema rádust ud tuj či vidiši plamaka na radusta u učite na dicáta ga se srešteti i hurtuvati náša májćini skapi jazići. Gá se sreštemi sas tej – sas dicáta ud Ánsámbal Brest, osubitu s po manenite me naduva smeja out znáj či ništa se udkupa durdi ni me pitati: Ga za se sretimi “na repeticii”?.









          Etu či taj smi se prebráli, smi se veselili, smi ugrejali Bába Márta i smi naučili nášte dičeta i unučta či  kolku i hubanći i hubeve de si upázimi teze nášte stári ubičáje.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu