luni, 11 noiembrie 2013

XLIV. BREŠĆÁNSĆI JÉSENSĆI PLODVE



  Sled katu, taj kača seku gudina, proleći sejmi, sata letu kupájmi, pulivami i uriždemi satu unuj détu smi i sejali ali boli za taj jésenjta da možimi da preberémi štuti moj po mlogu, da si napalnimi kutárćite i špájsvete s satu unuj détu za mu badi potrebnu za uživenji u zimata détu se dubližva, na 9 novembera smi se prebráli da se rádvami na sate jésensći plodve. Smi uredili idna manena izložba - expozécija ud jésensći plodve, ud plodvete na zemete, a na sčenata ud Balgarskata kašta ud Bréšća smi uredili idna za istu taj manena izložba - expozécija ud plodvete détu gj dunéli na Brešćánete i ne sámu, negu i na sate balgare palćene,  ánsámbala BREST ali po dubre ubádnu / napisanu dicáta ud toze ánsámbal.
   Prázničnija denj i krénali u 5 saháte poslepládne sas, se razbire véći pručutotu balgarsku huro : Bjála roza. Kača beli trandáferčeta bubonći sa izgladvali teze dica detu sled nekolkusi, se razbire balgarsći - palćensći igri sa se uluváli da si pukážati kreátivnusta. Sekuj sej trudili na naprávi idna po interesna, po izvani redna stvári ud  jésensći plodve, za tejnata trudba sa bli pudaréni sas déplomi. Treba da spumenémi či pa téja sa bli unezi détu sas pumušta na tejnite rodnici i stári rodnici sa pumognali da uredimi izložbata - expozicijata ud jésensći plodve. Sekuj i dunéli pu neku burkáni dunci, madgjuni ali patlagjáni za taj da badi po hubanka taze izložba. Na du na kraja sekuj sej falili sas náj sládćija magjuni, ali dunci, ali sas kakvi remnivi i hubavi burkáne sas ćiselu i naprávila négvata májća ali bába.
    Za da si pukážimi radusta i zafálnusta za teze plodve, dicáta sa naćičli idna hubanka ćitka, sas mlogu sláči. Pu kockanijtu taze hubanka ćitka sa ja prejgráli :Denisá DERMEŠTIOV i Edy SEVERÁ, ama za da pukážati či ni sámu ánsámbala Brest, negu sata Bréšća i za tej, ji za námu sincata idna gulema familja, sa udlačli za sekuj ud tej da si izberi idini pári, za taj taze ćitka da ja prejgrájati dva pára, i da ja pudelat brátsci na sate dicá détu sa zal deli na toze náša praznići. Taj či Denisá DERMEŠTIOV i izbrála Pául Tomá a Edy SEVERÁ i izbráli Ánamarijka ŽIGALOV. Za rodnicite na teze sládći dicá smi uredili dve nadprevárvanijta - dva konkursa: Náj hubavata Brešćánska jrćija i Naj hubavotu Brešćánsku vinu. No  za „Náj hubavotu brešćánsku vinu” i bili pubaréni sas diploma guspudare Stujánku MIRČIOV, a za „Náj hubavata Brešćánska irćija” sa bli pudaréni, pa sas pu idna diploma guspudárete: Gášpar SLÁVIN, Gjuka RÁDULOV, Páli ŽIGALOV i Lázarku SÁLMÁN. Na sate teze i zafálemi či sa pumognali máterijálnu za uriždenijtu na toze hubanći denj, dene na jésensćite brešćánsći plodve, bli tija dunésni ud rabotata na zemete ali ud trudbata na dicáta ud Ánsámbala BREST.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu